Корнелия Нинова: Националният съвет реши да свикаме заседание на 49-ти Конгрес на 4 и 5 февруари

Корнелия Нинова: Националният съвет реши да свикаме заседание на 49-ти Конгрес на 4 и 5 февруари
Корнелия Нинова: Лагерът в Харманли е строен по времето на ГЕРБ

„Националният съвет реши да свикаме заседание на 49-ти Конгрес на 4 и 5 февруари”. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция по време на провеждащото се разширено заседание на НС на БСП. Тя обясни, че НС е одобрил комисии, които да го подготвят.

„Първо, Комисията по публични политики и съветите да подготви предизборна платформа за предсрочните парламентарни избори през 2017 г. Второ, създадохме специална комисия, която да направи анализ на досегашните коалиционни предложения в БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ“, каза Нинова.

„Трето, Комисията по партийна дейност да подготви проект за нов Устав на партията, който да бъде готов до края на декември“, коментира Нинова. По думите й през целия януари месец той трябва да бъде обсъждан в структурите на партията. Нинова подчерта, че е заявила пред пленума личната си позиция, която може да не бъде приета.

„Като член ще внеса предложения, част от които и сега съществуват в Устава, но са поставени алтернативно”,  каза още тя. Според нея трябва да се намери вариант да се ограничи броят мандати на народните представители до три. „С уважение към опитните колеги, с желание да се ползва приемственост и да помогнат на млади, които да предложим в парламентарната група, но част от очакванията на хората са за обновление на партията в тази посока”, коментира председателят на БСП.

Тя е категорична, че с промените в Устава новото ръководство няма намерение „да се бетонира за вечни времена”, а напротив, той много строго ще се спазва и председателят ще бъде с два мандата.

Във връзка с коалицията БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Нинова намира за некоректно поведение нa пaртньори по време нa пaрлaментaрни избори да сa заедно, a по време нa местни избори да учaствaт със свои листи и на много места да играят срещу кандидата на БСП. „Не може само целта за власт да бъде движеща”, категорична е Корнелия Нинова.

Лагерът в Харманли е строен по времето на ГЕРБ

Корнелия Нинова припомни, че лагерът в Харманли е строен по времето на ГЕРБ. “Не носи отговорност правителството на Орешарски. Вчера беше пусната една лъжа, че този лагер е изграден по онова време. Не не е, по времето на ГЕРБ е. Това, което се случва няма отношение към онези години”, категорична е тя.

„Отправяме своя упрек към колегите от ГЕРБ за допуснати грешки, които доведоха до това състояние, най-вече безконтролно влизане на нелегални мигранти от държави, където няма войни, занижен контрол, каналджийство, липса на държава на границата, неизграждане на оградата”, каза още тя. Относно мажоритарния вот е прието решение за смесена система. „Ще обясним аргументи за това какви рискове крие пълната мажоритарна система.

Ще се обърнем към БАН, Софийски университет, научни звена, които да ни направят проекти и предложения за промени в мажоритарно-смесена система, така че да постигнем волята, която народът е поискал за мажоритарно гласуване и да гарантираме държавност и работа на институциите”, обясни Нинова. По нейните думи ще се намери най-разумното решение и ще се предложи от името на парламентарната група.

Тя поясни още, че на Националния съвет бяха приети оставките от членовете на ИБ Костадин Паскалев и Юрий Асланов, а Илияна Йотова бе освободена. На тяхно място бяха гласувани Вяра Емилова, Иван Ченчев и Стоян Мирчев.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!