Корнелия Нинова: На бизнеса е нужно трайно законодателство, а не хаос

Корнелия Нинова: На бизнеса е нужно трайно законодателство, а не хаос
Ще имате държавна политика за българско производство

„На бизнеса е нужно трайно законодателство и конкурентни правила. Не може законите да се променят по три пъти на месец. Подкрепата за малкия и средния бизнес в България е един от основните ни приоритети“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на среща с ръководството на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил. Според нея хаотичните движения на управляващите са критични за българското производство. Тя заяви подкрепата на левицата за решаването на проблемите в сектора.

Корнелия Нинова беше категорична, че във визията на левицата е да бъдат определени няколко основни национални бранша, за които има потенциал да се развиват. Тези браншове да бъдат определени по ясни и обективни критерии- като пазари, ресурси, кадри. След преценка колко кадри са нужни, същите да бъдат заложени с в средното професионално образование и във висшите държавни училища, а издръжката им да бъде от държавата“, каза Корнелия Нинова.
Според председателя на Асоциацията Радина Банкова браншът е донесъл на страната два милиарди и 11 милиона лева приходи за последната година.

„Около 90 000 са заетите в бранша. През 2007 година са били 165 000. Стопили са се наполовина“, посочи Банкова. „Имаме нужда вие да лобирате за нашия бранш в Европа. Бихме искали вашите евродепутати да защитават нашите интереси там“- продължи тя. Според нея дуалното образование би помогнало за решаването на проблема с кадрите. Тя обясни, че младите българи се ориентират в сферата на услугите. „Ако през 2007 г. приходите са били 1,8 милиарда лева, сега са над 2 милиарда лева“, каза зам.-председателят на Асоциацията Валерия Жекова.

Причината за ръста е, че в България работят компании от високите ценови нива. От ръководството на Асоциацията изразиха тревога, че големите компании от сектора изнасят производството си в трети страни, извън ЕС.
Според председателя на Комисията по икономическа политика и туризъм в Народното събрание и депутат от ПГ на „БСП за България“ Петър Кънев дуалното обучение може да помогне за решаване на проблемите в сектора, но е нужно и вдигане на заплатите на работещите. По думите му това ще намали текучеството и ще направи производството привлекателно за младите хора.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!