Корнелия Нинова: Не се връщаме в парламента

Корнелия Нинова: Не се връщаме в парламента
Постигнахме частична победа, но главната опасност не е преминала

Днес г-н Борисов направи една сценка, на която мисля, че вече и децата в България не вярват- защото Георги Марков бил от гражданската квота, ходел по улиците и слушал какво говорят гражданите и му казал, и чак тогава премиерът разбрал- какъв огромен ценностен проблем на правовата държава и свободата на изразяването има в България.

Надявам се, че вече никой не е толкова наивен да повярва на това, още повече и на твърдението, че ГЕРБ се вслушвали в гласа на хората. Искам да припомня, че на 5 февруари, ние за пръв път поставихме въпроса за промените в ИК, като го определихме като- „узаконяване на диктатурата и превръщане на  една партия  в една държава“. Две седмици по-късно, изведнъж г-н Борисов чул за какво става дума, защото Георги Марков ходи сред хората.

ГЕРБ реагираха не на мнението на хората, а  от страх поне от три неща. Първо- страх от гражданската енергия, която видяха изправена срещу себе си. Поздравявам всички българи, свободни и смели, които  заявиха позицията си открито. На второ място- страх от решението ни да напуснем Народното събрание. При първото ни напускане Борисов влетя в парламента и  смени Димитър Главчев. При второто ни напускане и условието за връщането ни- смени Валери Симеонов. Нашето решение от вчера доста е стреснало ГЕРБ. На трето място – страх от истината, която беше изговорена от Цветан Цветанов. Ние много пъти сме предупреждавали за нея, но сега тя бе огласена от втория човек на ГЕРБ- че ДПС спасяват правителството и живота на 44-то НС, а патриотите са просто статисти там, за да прикриват истинското управление  – между ДПС и ГЕРБ. Това има една единствена цел – ГЕРБ да се запазят на власт. Въпреки тези аргументи, случилото се днес е и победа за БСП. 10 часа в правна комисия излагахме аргументи- защо не трябва да се правят тези промени в Изборния кодекс. 16 часа в залата на парламента нашата парламентарна група аргументирано и сериозно убеждаваше, че това не трябва да става. Ние се борихме за запазването на преференциите, за нова ЦИК, за машинно гласуване, да остане обжалването пред ВАС и да остане вземането на  решения в изборните комисии с 2/3 мнозинство. 26 часа БСП говори за всичко това. Нищо не чуха.

Едва след решението ни от вчера за напускане на парламента, очевидно ни чуха. Главната опасност-  да фалшифицират изборите не е преминала. Обръщам се към всички български граждани- да бъдем внимателни и да не спираме дотук с гражданския натиск, защото остават много важни въпроси.

Първо- да се изпълни законът, такъв какъвто беше, и да има машинно гласуване. Страх ги е от машините, защото разчитат на подправяне на протоколи. Ние продължаваме да стоим твърдо за машинното гласуване. На второ място – да се отмени решението- избирателните комисии да вземат решения с мнозинство 50+1. Това на практика означава, че ГЕРБ сами, като партия, ще си взимат решения в комисиите. На трето място – да се отмени решението- да не можем да обжалваме решенията с касационна жалба във Върховния административен съд. Това е изконно човешко и гражданско право- да си търсиш правата по съдебен ред. Отмяната на това право е погазване и на правовата държава и на върховенството на закона.

Нека не позволяваме днес да ни приспиват с благи приказки. Въпреки че това е частична победа, ние продължаваме по следния начин- започваме срещи с други партии и граждански сдружения, с които искаме да направим общ фронт за честни избори. Няма значение каква партийна принадлежност имате, уважаеми българи. Дали ще гласувате за лява, за дясна партия, за център, това е ваше право да прецените, но ние трябва заедно да се обединим,  за да не позволим вашият глас и вашият вот да бъдат употребявани. Продължаваме с тези разговори, за които вече имаме готовност и заявки. Освен това, изпратихме във Венецианската комисия нашия сигнал по изборното законодателство, получихме съгласие и сме в процес на организация на среща с всички европейски посланици, на които да представим- какво се случва с изборното законодателство на прага на европейските избори.  Ще изчакаме президента, за да видим- дали, кога и на кои текстове от ИК ще наложи вето. Не се връщаме в парламента.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!