Корнелия Нинова: Няма да позволим някой да трупа пари от спекула на гърба на нещастието на народа

Корнелия Нинова: Борисов се подигра с тревогите на хората за африканската чума
ГЕРБ управляват, ГЕРБ носи отговорност

Изправени сме пред голямо предизвикателство като народ и напоследък постоянно се чуват призиви за единство, за консенсус и съгласие.

Да, трябва единни, като народ, да се изправим пред  това предизвикателство и да го преодолеем. Ние, като политическа сила, дадохме своя принос в национално политическо съгласие, подкрепяйки решението за извънредно положение. Уви, този кредит на доверие към правителството не беше оправдан.

Точно обратното. И днес обсъждаме Закона за мерките при извънредно положение, който е доказателство за пропиленият кредит на доверие, даден на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Този закон трябваше да уреди спешни мерки за овладяване на кризата и мерки за преодоляване на последиците от нея. На първо време, най-важният – чрез социална изолация, изолация в контактите ни да ограничим разпространението на болестта. Постигнахте го чудесно – наложихте най-рестриктивните мерки, за да се постигне този ефект.

Оттук нататък трябваше да се реагира, за да се снабди населението, медицинският персонал с маски, дезинфектанти, облекла. Не го направихте с този закон. Отхвърлихте предложението на левицата да се размрази Държавният резерв, да се разблокират средства и материали от него и да се осигури като спешна мярка тази помощ от страна на държавата не само към лекарите, но и към всички български граждани. Защо стои въпросът и той ще стои дълго?

Дали пък в резерва няма липси или нямате компетентност да проумеете, че резервът може да интервенира на пазара и да помогне в тази криза на българския народ. Ще се разбере с времето.

На следващо място трябваше да  се помогне на здравната система и да се поемат застрашените от вируса с лечение. И това не направихте със закона. Отхвърлихте предложението на БСП да се уреди статутът на частните болници, да се изпълни конституционният ангажимент за равнопоставеност на частната, държавната и общинската собственост. Помогнахте ли на лекарите? В закона липсва вашият ангажимент за увеличаване на възнаграждението с 1000 лв. на лекарите. И до ден днешен не е ясно как и дали изобщо изпълнихте този ангажимент, поет от премиера. По този най-важен първи въпрос, да го наречем здраве – какво направихте в закона. Самоизолация и рестрикции, отнемане на права, без никакво решаване на реалните проблеми и даване на стимули. Стигнахте дотам – министърът на правосъдието, не Министерският съвет, да поиска дерогация на Конвенцията по правата на човека в Страсбург. Защо лишавате българските граждани от правото на жалба и защита, която им е гарантирана по българската Конституция? Ето това направихте – ограничения, рестрикции, без стимули и засягане на права.

Вторият най-важен въпрос, който трябваше да решим със закона – социално-икономически мерки за преодоляване на последиците от кризата. В цял свят изолацията и ограниченията вървят със стимули за икономиката и домакинствата – намаляване на лихви, увеличаване обезщетенията за безработица, ваучери в помощ на семействата, държавни гаранции за кредити на фирми и можем да изреждаме още от разумните и отговорните мерки, предприети в цял свят от други правителства. Само тук няма нищо подобно.

Отхвърлихте предложението на БСП, внесено в закона, за актуализация на бюджета. Нещо повече, разбрахме, че от 1,5 млрд. излишък отпреди 20 дни, държавата вече е на 3,5 млрд. дефицит – без никакъв отговор. Какво се случи за тези 20 дни и къде отидоха тези 5 млрд.? Къде са буферите, заложени в бюджета и колко са? Никакви отговори.

Вървите с всекидневни спекулации, че ако днес помогнем на малкия и среден бизнес и на работниците, нямало да има пари за пенсионерите. Дори и в този критичен момент, когато призовавате за единение, разделяте българския народ едни срещу други – работещи срещу пенсионери, без да мислите, че тези, които ще осигурят пенсиите на пенсионерите, са именно работещите днес. Грижейки се за тях, ще гарантираме парите на пенсионерите в бъдеще.

От днес научаваме тревожната новина, че има 1300 регистрирани безработни за един ден на борсата. Какво правите за тези хора? Какво направихте с този закон – отхвърлихте предложенията на БСП за помощ от страна на държавата към фирми – за замразяване сметките за ток, парно и вода. Приехте, че държавата ще помогне с 60% от заплатите на работещите, но ако фирмите имат 40%, за да поемат остатъка до 100%. Нека минем на едно по-житейско равнище, представете си един малък семеен хотел, затворен, не може да поеме 40% от заплатите на своите служители. Какво ще се случи с тях? Той няма да получи онези 60%, които държавата му обещава, защото сам не може да поеме другите 40%. Какво следва – фалит и увеличаване на безработицата.

Тук стои и въпросът за спекулата, който угодно раздухахте в последните 24 часа с всякакви спекулации. Вкупом говорите срещу БСП за предложението ни против спекулата, но нито едно по-добро не предложихте. Десет дни поставяме въпроса да предприемете мерки и следваше единствено гробно мълчание. Фактите – за тези 10 дни от 10 ст. – маските стигнаха десетки левове. Днес чухме, че един килограм дезинфектант е предлаган за 900 лв. На едро, на стокови борси и тържища, за една седмица, цените се повишиха с 3,25%, а на дребно – между 15% и 20%. Добре, не приемате нашето предложение, сигурно не е съвършено, но питаме – отговорете на едно българско семейство, двама работещи излизат в неплатен отпуск – с кредит, със сметки, които дължат, без заплати и при растящи цени. Добре, дайте формулата. Нашата не Ви харесва, дайте вашата. Как да се справи това семейство? Не му замразявате ипотеката, не му замразявате сметките, не му помагате с обезщетения за безработица и цените се качват. А един пенсионер с 300 лв. пенсия? Как да отговори на всички тези въпроси през следващите седмици?

Очакваме след като не приемате нашите предложения, да дадете ваши. Защото трябва да е ясно, дори и в извънредно положение, че вие управлявате държавата. Вие носите отговорността за днешния ден и за последствията от кризата. Предложете план за действие – нямате такъв.

Ние ще подкрепим ветото с разбиране, че нашето предложение не е съвършено и ще внесем прецизиран текст. Но искаме да е ясно – няма да позволим някой да трупа пари на гърба на болестта и нещастието на цял един народ. Няма да се примирим с безсилието, безхаберието и хаоса на правителството и ще искаме от вас докрай национален социално-икономически план за последиците от кризата, за помощ на българската икономика и на пострадалите български граждани.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!