Корнелия Нинова обеща да бъде „зверска опозиция“ на ГЕРБ, ако бъде избра за лидер на БСП

Корнелия Нинова обеща да бъде „зверска опозиция“ на ГЕРБ, ако бъде избра за лидер на БСП

Корнелия Нинова обеща да бъде „зверска опозиция“ на ГЕРБ, ако бъде избра за лидер на БСП

БСП трябва да изчисти образа си от всякакви икономически, олигархични и външнополитически зависимости и да каже категорично, че е партия на почтеността и морала. Ролята на партията ни е да дава надежда и перспектива, допълни Нинова.

„Да се възстанови диалогът в БСП, да има реално разделение на властите, Националният съвет да стане работещ орган, БСП да подготви млади кадри, които да управляват държавата, да стане партията на почтеността, справедливостта и солидарността.“

Това са част от предложенията на Корнелия Нинова, които тя представи на дискусия в НДК. Под мотото „Промяна в БСП – промяна за България“ червената депутатка събра съмишленици и пред тях направи заявката си за председателския пост в социалистическата партия.
На поканата се отзоваха толкова много почитатели на Нинова, че залата се оказа тясна и организаторите непрекъснато доставяха столове. Да я чуят дойдоха кметове, общински съветници, политолози, социолози, студенти от СУ „Кл. Охридски“, учени от БАН, интелектуалци, бизнесмени, представители на съюз „Произведено в България“, на Асоциацията на майки „Искам братче, искам сестриче“, на земеделски кооперации, на Централен кооперативен съюз, на КНСБ и КТ „Подкрепа“, на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, на Асоциацията на разузнавачите и контраразузнавачите, на Асоциацията на малките хора, дори на партийната организация на БСП в Лондон.

До Нинова застанаха знакови за партията лица от различни генерации: Калоян Паргов, Анжел Вагенщайн, Желю Бойчев, Весела Лечева, Драгомир Стойнев, Ангел Найденов, Костадин Паскалев, Петър Мутафчиев, Бриго Аспарухов, Юрий Асланов, Румен Гечев, Пламен Грозданов, Боян Чуков, Велислава Дърева, Владимир Топенчаров.

„Искаме промяна, която да превърне БСП в сила, способна да формулира и наложи левия проект за развитието на България. За нас той е икономически активна и социална държава“, заяви Нинова. Поиска БСП ясно и с действия да докаже, че е партия на хората на труда, на младите, слабите и уязвените, на малкия семеен бизнес, на дребния земеделски стопанин, на интелигенцията. И се зарече партията да стане политическо оръжие на гражданския протестен вот. „Ще се борим за социална държава. Държава, която да участва активно в икономиката на страната и да се грижи за хората.

Още в началото на дискусия Нинова представи идеите си за необходимата промяна на партията и в политиката, за да се отграничи ясно лявата от дясната политика, да се изчисти идейният образ на БСП на автентична социалистическа партия, да се промени организационното ѝ състояние и коалиционно поведение.
Да се направи комуникационна революция вътре в партията, извън нея и с другите международни политически организации.

БСП трябва да изчисти образа си от всякакви икономически, олигархични и външнополитически зависимости и да каже категорично, че е партия на почтеността и морала. Ролята на партията ни е да дава надежда и перспектива, допълни Нинова.

Ако бъде избрана за лидер, тя предвижда да въведе промени в ИБ на БСП – намаляване на членовете му и регионално представителство с повече „партийни строители“. Трябва промяна в общинските структури, защото в момента силата е във върха, а основата е слаба, допълни тя. Нинова се зарече да намали съветите към Националния съвет на партията, а в тях да бъдат включени и хора извън НС. Тя поиска комисиите към Националния съвет да станат работещи, като бъдат отворени и за външни експерти. И покани в работата им да се включат и представители на структурите, които уважиха дискусията. „Истинската сила на една партия са хората, които я следват и политиците, които не ги предават. Вие сте естественият партньор на БСП“, обърна се Нинова към тях и продължи: „защото сте ляво мислещи хора и патриоти“.
Тя благодари за участието им, „за да дадем сила на идеите за солидарност, справедливост и свобода и да превърнем заедно тези идеи в реални действия, които да доведат до икономически активна и социална държава“. Работа с младите хора и непартийните организации, по-добра комуникация вътре в партията и извън нея са други нейни приоритети. В някои случаи БСП се превърна в подчинена на своите коалиционни партньори, това не бива да се случва, заяви Нинова.

В отговор на различни слухове и манипулации Корнелия Нинова заяви, че е независима от икономически и политически субекти, отрече да е членувала в СДС и обеща да бъде тежка и зверска опозиция на настоящото управление и ясна и категорична алтернатива.
След което представи и програмата си за „промяна на България“. Тук идеите на Корнелия Нинова са толкова всеобхватни, правилно структурирани и национално насочени, че представляват основа дори за управленска програма. Това даде основание на някои анализатори да коментират, че Нинова е готова не само за партиен лидер.

Създаване на Национален инвестиционен фонд за изостаналите региони, на Гаранционен фонд и нова структура на Банката за развитие, която да кредитира пряко малкия и среден бизнес, е една от идеите ѝ за промяна на България.. Националният поземлен фонд да послужи като апортна вноска за създаване на предприятие за производство и преработка на земеделска продукция, а държавата да изкупува на пазарен принцип дялове и акции от приватизирани вече компании, ако те се продават, предложи още Нинова. Както и участие на държавата във високотехнологични производства чрез активи. И поиска държавата да се изправи с цялата си мощ срещу монополи и корпорации, които изкривяват пазара и ограбват българите, като обеща да внесе 5 антимонополни закона и да поиска преразглеждане на концесионните договори.

Образованието да се обвърже с икономиката, като държавата направи национален план за развитие на 5-6 основни сектори и финансира такива специалности, които да осигурят кадри за тях, поиска още Нинова. Тя предлага мерки за децата и младите семейства и облекчения за започване на собствен бизнес от млади предприемачи.

Нинова представи и начин за преизчисления на сегашните пенсии на база на средния осигурителен доход, както и източници на финансирането им. И поиска промяна на швейцарското правило и спиране нарастването на стажа и възрастта за пенсиониране. Нинова обърна специално внимание на необходимите мерки в здравеопазването.
В програмата ѝ има специален раздел за духовност и наука. Тя призова за инвестиции във фундаменталната наука, като напомни, че съвременните джипиес системи функционират по уравнения, написани от Айнщайн.

„Проблем номер едно е бедността и наша задача номер едно е осигуряване на условия за работа и достойни доходи на хората. Бедността се превръща в проблем на националната сигурност“, заяви тя. Нинова говори за необходимата промяна , която да доведе до балансирана външната политика и отношението към Русия, като подчерта, че движещата сила тук трябва да е единствено националният интерес.

Соцдепутатката предложи да се търси национално съгласие по няколко въпроса – външната политика, доверието в институциите, правосъдие и национална сигурност, демографска политика, образование, здравеопазване и икономика. И поиска да се издигне в национален интерес политиката за младите хора. Според нея държавата може да управлява търговски дружества и може да се върне в икономиката като собственик. Социалистката припомни, че БСП е за връщане на прогресивния данък. Здравеопазването и образованието също са приоритетни за социалистите.

„Има ляво, има дясно, но България е над всичко“, заключи Нинова.

За първи път кандидат лидер на БСП представя програмата си на обществена дискусия, както и вижданията си за развитието на държавата.

Източник: epicenter.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!