Корнелия Нинова: Основната тема на председателството ни на Съвета на ЕС да е Западните Балкани

Корнелия Нинова: Основната тема на председателството ни на Съвета на ЕС да е Западните Балкани
Изявление на лидера на БСП Корнелия Нинова след среща с министър-председателя на Република Македония г-н Зоран Заев

Изключително съм щастлива, че бяхме домакин на срещата с г-н Зоран Заев и неговия екип. Имаме и с него и партията му дългогодишни,  не само партийни, но и приятелски отношения.

Днес обсъдихме няколко теми. Направихме му конкретни предложения и мисля, че може и да кажем конкретни решения. Поздравих г-н Зоран Заев за избора му и изразих увереност, че той и екипът му ще се справят успешно с предизвикателствата, пред които се изправят.

Подкрепяме техните усилия за членство в ЕС и НАТО на Република Македония и приветстваме това, което правят за задълбочаване на двустранните отношения със съседните държави. Направихме две конкретни предложения за задълбочаване на нашите взаимоотношения и тяхното развитие.

Първо, един път всяка година, между нашата и неговата партия да правим срещи в разширени състави, в които да участват народни представители и кметове от двете страни, да поканим нашите евродепутати, да се включат нашите партийни структури и на тях да обсъждаме не само европейски въпроси, но и теми, които са изгодни и за България, и за Република Македония.

Ние имаме трансгранично сътрудничество между общини, в които имаме кметове на БСП и техни кметове- и да задълбочим това сътрудничество, и да си разменяме домакинството- един път да е в София, един път при тях. Мисля, че получихме и разбиране, и съгласие.

Второто, което предлагаме, днес ще го кажа за първи път пред вас, имаме една идея – инициатива, през септември да бъдем домакини на една Балканска конференция, на която да поканим лидерите на партиите от нашето семейство, и тези които са премиери, и тези които не са, но да бъде лидерска среща.

На нея да обсъдим Западните Балкани като приоритет на председателството на България на Съвета на ЕС. Ще излезем с конкретни предложения и решения, като поех ангажимент да ги представим на българското правителство и да настояваме Западните Балкани да са приоритет на председателството на България с всички отворени теми и нерешени въпроси, на които на една такава конференция ще търсим общи решения.

Разговаряхме и за задълбочаване на културното сътрудничество, чрез размяна на екипи от интелектуалци, художници, писатели, задълбочаване на трансграничното сътрудничество и стъпване на едно дългогодишно приятелство между нашите две страни, с много голямо желание да го задълбочаваме и развиваме.

Бях щастлива да чуя, че г-н Заев се чувства в тази сграда, като у дома си и сред приятели. Така че, още веднъж- добре дошли и ви желая успех, вярвам, че това, което сте започнали, ще го довършите.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!