Корнелия Нинова: Оставката на кабинета на Борисов е гаранция за просперитет за България

Корнелия Нинова за случая „Сотиря“: Внасяме 15 882 подписа за промени в Наказателно-процесуалния кодекс
БСП избра преди 4 години своя път – смяна на модела с грижа за хората

Г-н председател,

Уважаеми дами и господа народни представители,

Даваме ли си сметка какво се случва в държавата и с народа ни? Съществуват поне три реалности в момента – пандемията Ковид е първата –болестта ту отшумява, ту се връща и наред със здравните мерки и вместо да ни е урок за спешна реформа в здравния модел, все повече се усилва усещането, че се използва за политически цели. Случаите на заразени растат правопропорционално на скандалите, генерирани от властта. Всяването на страх и затягането на мерките служи за прикриване на скандалите и закрепване на управлението.

Втората реалност е икономическата и социална криза, която идва вследствие на пандемията. С просто око се вижда, че идва торнадо, което засмуква и унищожава работници, фирми, инвестиции, домакинства. И вие, овластените да управлявате, вместо да се втурнете да укрепвате общия ни дом – България, стоите, гледате и обещавате на българите:. „След като бурята ви отнесе, ще ви дадем кредит, за да възстановите живота си“. Пропускате да напомните – „този кредит ще го връщате с лихвите“.

Третата реалност, най – опасната – не просто стоите и гледате, а участвате в разрушаването на темелите на дома ни България. Темелите са държавността. Нито една институция не работи по правила. Всички институции – ДНСК, РИОСВ, общински съвет, са се съгласили в Алепу да се строи хотел вместо подпорна стена. 700 млн. липсват от хазната, защото сте заложили корупция в Закона за хазарта, а комисията по хазарта се управлява със смс-и между министъра на финансите и заинтересовани бизнесмени. Други бизнесмени поемат писмено ангажименти за реклама в медии срещу подкрепа в държавни органи. Премиер заплашва разследващ журналист и евродепутат в телефонни разговори. И унижава българския парламент чрез неговия председател. А докато прави всичко това, спи с пистолет до главата, заобиколен от пачки с пари. Други бизнесмени разкриват как силово и арогантно им се отнемат фирми. Това е разпад на държавността и за да не оставите нищо неразрушено след вас, атакувахте и президентската институция. Не Румен Радев, а президентската институция. Очевидно това управление си отива. Но си отива с наследство –  след вас, и потоп. Ще припомня нещо казано от нас преди 3 години, 27 септември 2017: „Най-яркият пример за паралелна държава е правителството на Бойко Борисов. Държавата е превзета от малцина, народът е поробен и държан в страх от свои. Спойката пари и власт управлява и се възпроизвежда. Тя е скритата паралелна държава, но тя дърпа конците на истинската“. За тези думи тогава ни набедихте в опит за държавен преврат. Времето доказа правотата ни. Време, за което по всички начини се опитахте да унищожите и опозицията – БСП и Коалиция „БСП за България“ – с лъжи, медийни и компроматни акции, външен и вътрешен натиск. Опитахте да унищожите и тази нормалност във всяка държава – да има власт и опозиция, да има управляващи и инакомислещи, непослушни, смели, които не лягат в краката на властта. Сега, когато се сривате, се опитвате да ни въвлечете в задкулисието, да излъжете, че сме съучастници в разпадането на България. Направихте опит да внушите за връзки на БСП чрез мен, председателя, за скрити и тайни срещи с бизнесмени. Неуспешно. Видя се, че това е лъжа. Вчера един бивш министър от правителството на Борисов, участник в този модел на управление, задава въпроси за тайни договори между БСП и ДПС за управление на страната.

Уважаеми скрити в сенките персони, и в това няма да успеете. Най-малкото, защото не е вярно. Но най-вече, защото хората помнят. Ние отдавна сме казали истината за управлението днес и тя е, 14 март 2019:“България се управлява от нова тройна коалиция – ГЕРБ, ОП, ДПС“.

Уважаеми българи,

Пред ръководството на БСП преди 4 години имаше избор. Или сяда на трапезата на този модел на управление и получава порция от властта с грижа за себе си, или се опълчва на този модел на управление и се опитва да го промени с грижа за хората. Ние избрахме второто. Не е никак лесно. Понесохме много удари за тези четири години, но веднъж избрали този път на развитие на България, го продължаваме. Не просто на думи и с декларации, а с конкретни действия. Днес внасяме предложението за анкетна комисия, която да установи фактите за закупуването на акции в ПИБ от Държавната банка за развитие на занижени цени. Защо, кой, кога реши това и какви ще са последиците. До дни внасяме предложение за парламентарна комисия за липсващите 700 милиона лева от хазната, вследствие на лобизъм, задкулисие, скрити договорки в хазарта.

България ще започне да се възстановява, уважаеми българи, да живеем по-добре, когато моделът на превзетата олигархично паралелна държава, олицетворявана от Бойко Борисов, си отиде. Внасяме другата седмица вот на недоверие за корупция. Оставката и падането на този кабинет е гаранция за просперитет за България и перспектива пред българския народ.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!