Корнелия Нинова: Очаква се ценови шок. Ако управлявахме ние, щяхме да действаме по друг начин

Корнелия Нинова: Очаква се ценови шок. Ако управлявахме ние, щяхме да действаме по друг начин
Представители на БСП ще се срещнат с представители на Чешката социалдемократическа партия за сделката с ЧЕЗ

„Председателят на КЕВР Иван Иванов обяви намерение цената на природния газ да се вдигне с 8%. Това ще доведе до увеличение на цените на всички стоки и услуги. През юли токът поскъпна с 2%, парното със 7%, а сега имаме 8% увеличение на природния газ и това ще се усети най-тежко през зимата. При този очакван ценови шок, е наложително да се вземат мерки, за да бъдат подпомогнати  близо 2 млн. българи, които живеят под прага на бедност от 321 лв.“

Това каза председателят на НС на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. Тя добави, че българските граждани много трудно ще  понесат този ценови шок. Нинова изтъкна, че в тази ситуация, правителството прави нещо немислимо и доказващо, че държавата няма институции, на колене е пред търговските вериги и е тръгнала да им се моли да не увеличават цената на хляба. Тя коментира, че хляб се продава в стотици хиляди магазини в цялата страна, а не само в 4-5 търговски вериги в големите градове. „Това означава ли, че ще ходят да се молят на всички търговци от магазин на магазин?  Като поскъпне млякото, и за него ли ще ходят да се молят? Това, освен че е антипазарно, антилогично и антиевропейско, доказва безсилието и колапса на това правителство“, заяви председателят  на БСП.

Корнелия Нинова изтъкна, че ако БСП е на власт, в момента, при този очакван ценови шок,  би увеличила броя на семействата, които получават помощи за отопление от 204 635  души на 400 000 души.

Това число е получено според световния критерий за енергийно беден – ако използваш повече от 10% от доходите си за енергия. Като друга мярка, която левицата би предприела, тя посочи и повишаване на сумата, която получават тези хора- от 374 лв. на 403 лв. По изчисление на експерти, това е средната стойност след тези увеличения на енергоносителите- ще струва на бюджета 86 188 000 млн. лв. „Ако управлявахме държавата, щяхме да дадем тези пари от излишъка, който е 2 023 800 000 млрд. лв.

Това не са лични пари на премиера, въпреки че години наред ги харчи като такива, за каквото му хрумне“, отбеляза Нинова и подчерта, че най-често те се дават за пътища, които се рушат или за санирани блокове, които се разпадат, защото от там може да се краде, а от социални помощи- не може.   Лидерът на БСП заяви, че партията продължава да настоява и за диференциран ДДС на хляба – от 20% на 5%, което ще бъде около 35 млн. лв. по-малко за бюджета, а те ще се компенсират от излишъка.

Корнелия Нинова припомни, че Гинка Върбакова се изтегля от управлението на соларните дружества, тъй като КЗК е спряла сделката за купуването на ЧЕЗ заради създаването на концентрация. „Изтегляйки се от там, тя иска да преодолее тази концентрация и евентуално да кандидатства отново за сделката с ЧЕЗ“, коментира председателят на левицата.

Тя обясни, че преди месец, по писмено искане на депутати от чешкия парламент, се е състояла среща между тях и представители на БСП. „На нея чешките колеги депутати ни предоставиха информация за сделката. В резултат на тази информация, поискахме среща с Чешката социалдемократическа партия, която е съуправляващата в Чехия, а председателят й е първи вицепремиер и отговаря за външната политика и МВР“, каза още Нинова и поясни, че БСП ще изпрати група  от експерти за исканата среща. Лидерът на левицата каза, че  когато се върнат представителите на левицата с допълнителна информация към вече известната, най-накрая българското общество ще разбере истината – кой купува, защо  купува и как ще бъдат засегнати близо 3 млн. български граждани от тази сделка.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!