Корнелия Нинова: Победата на европейските избори ще означава промяна на ситуацията в България

Корнелия Нинова: Победата на европейските избори ще означава промяна на ситуацията в България
Администрацията няма да бъде уволнявана

„Корупцията при ГЕРБ е превърната в закон. Тя е заложена в закон и става ненаказуема. Когато започнеш да говориш за това, борбата срещу корупцията се превърна в заплаха за националната сигурност.“

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в студиото на БТВ. Тя даде примери със закона, от който се възползва строителната фирма „Артекс“, от която Цветан Цветанов се облагодетелства. Нинова припомни, че когато водачът на листата за евроизборите на левицата Елена Йончева започна разследване за строежа на оградата ни с Турция, съоръжението се превърна елемент от националната сигурност с промяна на закона.

„Да защитаваш правата на хората стана държавен преврат“, добави Нинова. Тя припомни случая с избитите животни на странджанци, че когато депутатите от ПГ на „БСП за България“ застанаха до стопаните, бяха обвинени от управляващите, че правят държавен преврат. „Разбирате ли колко е изкривена действителността? В този модел истината се изкривява, корупцията е държавна политика, борбата с нея е заплаха за националната сигурност, а да застанеш до народа си е държавен преврат. Това искаме да променим“, обясни Нинова в студиото на БТВ. „Властимащите се възползват от управлението си – пряко или чрез подставени лица. Променят закони, за да получат облаги. Това е модел. Ние искаме да променим този модел“, посочи още Нинова.

По темата за къщите за гости и къщата в Борселона, свързвана с премиера Бойко Борисов, чрез свързани лица, Нинова обясни, че министър-председателят вероятно получава облага, но това може да го каже прокуратурата.

„Вчера с изненада прочетох, че зам.-предателят на КОНПИ, който е сред тези- с недекларираните тераси, е бил на среща при главния прокурор за разследването на офшорните сметки и задграничните имоти. Шефът на КОНПИ, който беше също замесен, му изтича отпуската и ще се върне на работа. Цветанов беше освободен от парламента, а остана председател на предизборния им щаб. Това не променя модела“, заяви в студиото на БТВ Нинова. По думите й  три неща трябва да бъдат направени, за да се реши този проблем. На първо място- нов закон за КОМПИ и нов орган, а левицата е внесла такъв в НС, европейска прокуратура с Кьовеши начело и двама европейски прокурори в България, но избрани прозрачно, както и промяна в българските институции, в това число контрол на прокуратурата. „На КСНС при президента главния прокурор представи впечатляващ доклад с брой образувани досъдебни производства, повдигнати обвинения, внесени обвинителни актове- ако го четеш, ще кажеш всичко е прекрасно. Но в хората има усещане за липса на справедливост. На книга е едно, но няма справедливост“, каза Корнелия Нинова в отговор на въпроса- дали вярва на прокуратурата.

„Премиерът Бойко Борисов постоянно обвинява президента в партийни пристрастия. Върховенството на закона партиен въпрос ли е? Когато държавният глава настоява да се спазва закона, в който е записано, че парите от концесията на летището трябва да отидат в Сребърния пенсионен фонд, а Борисов не го спазва, заради което президентът връща закона, партиен въпрос ли е? Това означава ли, че Румен Радев е БСП?“, попита Нинова.

„Президентът Румен Радев има задължения по Конституция при избора на главния прокурор. Накрая той подписва указа за назначаването му. Логично е да прави консултации по темата – официално, в президентството. Бойко Борисов си позволи да нахълта във Висшия съдебен съвет по време на заседание, да привиква прокурори вкъщи, всяка седмица главният прокурор е при него. Човекът, който най-много вреди на разделението на властите, обвинява президента, че си изпълнява конституционните задължения“, каза Корнелия Нинова по повод обвинението на премиера, че президентът се намесва в работата на съдебната система.

    Ние сме за европейска минимална работна заплата и против санкциите към Русия

По европейските теми лидерът на БСП Корнелия Нинова се обяви категорично за европейска минимална работна заплата, която да е 60% от средната работна заплата. „В България, това би означавало 660 лева. „Освен минимална европейска пенсия е нужно преизчисляване на всички пенсии в България. Не може пенсионерите да продължат да живеят по този начин. Вижте какво става в Гърция. Бяха в тежка криза, а имат решение за 13 пенсия, намаляване на ДДС на храните и лекарствата. Значи е възможна такава политика, каквато ние предлагаме в България. Просто трябва да се намерят механизмите и един от тях е да се ограничат течовете на пари“, обясни Корнелия Нинова.

По темата за влизането на България в Шенген, Корнелия Нинова каза, че това зависи най-вече от действията в България, от ефективната борба с корупцията. „Ние трябва да си свършим работата, за да ни приеме Европа“, каза Нинова.

„Не подкрепяме санкциите срещу Русия. Това е записано и във „Визия за Европа“. В над 95% тя съвпада с програмата на ПЕС в икономически и социален аспект, младежка заетост и гаранция. Имаме различия по два въпроса – Истанбулската конвенция и Пакта за миграция“, обясни Корнелия Нинова, като добави, че и словашките социалисти са против тези два документа. „БСП е на позицията на 87% от българския народ, които не одобряват Истанбулската конвенция. Конституционният съд се е произнесъл. Ние защитаваме Конституцията, българското семейство и децата“, обясни още позицията на левицата лидерът й.

    Ще се върнем в Народното събрание след решение на Националния съвет на БСП

По темата за изхарчените бюджетни средства с постановление на МС, Нинова каза, че не е против изграждането на пътни съоръжения и строителство в страната, но заради върховенството на закона, премиерът е задължен  да обясни това пред Народното събрание и то да гласува актуализация на бюджета за разпределението на излишъка. „Неговото решение не е държавническо, а авторитарно“, каза Корнелия Нинова и добави, че излишъкът в бюджета са пари на хората.

На въпрос, дали депутатите от БСП ще се върнат на работа в Народното събрание, Нинова каза, че решението за това е на Националния съвет на левицата. „Мисля, че ще има предсрочни избори. Този начин на управление не може да издържи. 9 оставки за две години означава, че целият кабинет е прояден от корупция“, каза Корнелия Нинова.

„Доверих се на Елена Йончева да е водач на листата за евроизборите, защото вече работехме в парламента. Първо определихме проблемите, които стоят за решаване. Най – напред беше корупцията и кражбите по усвояване на евросредствата. Йончева вече се занимаваше с този проблем. Правеше разследване за оградата. Предложих я, защото вече я познавах като смел човек, който няма да се огъне, да бъде купен и е компетентен по тези въпроси“, каза Нинова за избора си Йончева да бъде водач на листата за европейските избори на „БСП за България“.

„Не чета учебници на КГБ. Не чета такива книги“, отговори Нинова на обвинението на премиера Борисов, че левицата готвела провокации преди изборите.

„Да говориш истината и да търсиш справедливост- в представата на премиера е злоба и омраза. За нас е ценностен избор. Искаме справедливост и то сега. Нека на 26 май избирателите да излязат и за гласуват с №18 в интегралната бюлетина. БСП сме единствената партия, която е побеждавала ГЕРБ и има шанс и сега да победи. Победата на европейските избори ще означава промяна на ситуацията в България“, изтъкна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя се обърна към администрацията- да не се поддава на страхове, че ще ги уволнява и репресира.  „Бъдете свободни хора“, каза Нинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!