Корнелия Нинова: Покровителите на Гинка Върбакова бъркат във вашите джобове, за да напълнят своите

Корнелия Нинова: Покровителите на Гинка Върбакова бъркат във вашите джобове, за да напълнят своите

Първи октомври е обявен за Международен ден на възрастните хора.

Това става с решение на Общото събрание на ООН от 14.12.1990 г. На този ден отдаваме уважението си към хората от третата възраст и техния принос за изграждането на нашето общество. Честит празник! Казвам го с уважение, но и с тъга и извинение, че и днес милион и половина от вас живеят на прага на бедността.

Обръщам се и към управляващите с укор, че отхвърлиха Закона за възрастните хора, че отхвърлиха искането ни за преизчисляване на всички стари пенсии, че не приемат предложението ни за диференцирана ставка на ДДС, което ще доведе до облекчение за Вас. В същото време се предлага реформа в здравната система, според която трябва да се плащат 12 лв. допълнително за застраховка. Защо държавата и днес не плаща дължимите осигуровки за пенсионерите?

Ще плащате ли тези 12 лв. застраховка за пенсионерите, след като дори осигуровките им не внасяте в пълен размер? Кога ще върнете тези 1,5 млрд. лв., които Симеон Дянков взе от НЗОК, прехвърли в бюджета и изхарчихте незнайно за какво. Има решение и на съда по този въпрос. Вместо това решихте да натоварите допълнително с 12 лв. всеки български гражданин. Това не е здравна реформа, а здравен геноцид. Освен това, уважаеми българи, макар и по повод Деня на възрастните хора в България се случват неща, които касаят и млади, и средната възраст, и третата възраст.

От първи юли се увеличиха токът, парното, цената на водата. Днес научихме от официално изявление на КЕВР, че са решили да увеличат цената на природния газ с 14%. Как ще се отрази това на живота на българите, цената на хляба и основните продукти, които се употребяват всеки ден от всяко семейство? С ценови шок. Вместо обещаните от ОП 300 лв. минимална пенсия, ще има увеличение в пенсиите по Швейцарско правило с между 2 и 5 лв. Забрави се обещанието на управляващите, записано в тяхната програма, че няма да се вдигат данъци и осигуровки.

Това е нашата реална държава. Освен нея, обаче, има и друга – паралелната, за която говорим от една година и тя не спи. Работи като за последно, не се интересува нито от млади, нито от стари. На финала тази власт бърза, докато са млади да си осигурят старините. Сигурно вече знаете, че има решение на ЕК, „Газпром” да предоговори цените на доставките за България. Руската страна е поканила българското правителство да предоговори тези цени. Резултат от това няма, защото българското правителство нехае.

Председателят на КЕВР Иван Иванов казва: „По информация, която официално ни беше подадена от ЕК, очакват започване на преговори, които да доведат до по-добри условия за България за доставка на природен газ”. Това очакване е от месец август, сега е краят на септември. Вместо българското правителство спешно да се отзове на поканата на „Газпром” и да предоговори и намали цените на доставките, които всички щяхме да усетим, днес, на прага на зимата, получаваме ръст на цената на природния газ.

Вместо това обаче, българските институции отново отварят сделката на Гинка Върбакова за ЧЕЗ. Г-жа Върбакова отново подаде молба в КЗК да закупи ЧЕЗ. При това ни заплаши, заедно с нейните партньори, че ще даде България на европейски съд, ако това й бъде отказано. Ние нямаме съмнение, че зад Гинка Върбакова стоят други лица. Вие имате ли, уважаеми българи? Разбира се, че ще направим всичко необходимо истината да се разбере, но ще направим необходимото да се разбере и в европейските институции, защото българските не искат да я чуят или я прикриват.

В този случай, се обръщаме и към вас. Ние ще направим необходимото като политическа партия, но моля ви, не гледайте безучастно на това. Г-жа Върбакова и нейните покровители ще влязат във вашите домове, ще вземат от вашите оскъдни доходи, бъркат във вашите джобове, за да напълнят своите. Алтернативата е една и г-н Борисов, и правителството ще опровергаят тези думи и съмнения единствено, ако излязат и заявят, че българското правителство, българската държава имат желание да влязат в сделката и да участват на пазарен принцип в процедурата за закупуване на ЧЕЗ. Тогава ще разберем, че сте искрени и загрижени за националния интерес и съдбата на 3 млн. българи, които са клиенти на ЧЕЗ България. Има и една втора застраховка за старините на управляващите днес. С пълна сила върви сделката за концесията на летище „София”. Октомври и ноември се приемат оферти в нарушение на Закона за концесиите, но това не стряска управляващите. Законът казва, че „Не се възлагат концесии при опасност за националната сигурност и отбраната на страната, за живота и здравето на гражданите, за околната среда, за защитените територии, зони и обекти и за обществения ред”. Летище „София” е обект на националната сигурност, включен в списъка според българските закони. Законът за концесиите забранява да се дават на концесии тези обекти при опасност за националната сигурност. Кой може да гарантира, че такава опасност няма да възникне някой ден? Освен това, най-вече се обръщам към Обединените патриоти, къде сте в политиката, уважаеми колеги? През 2015 г. казахте: „Искаме да стане публично достояние, как е ограбвана България през последните 27 години, искаме разваляне на концесията за „Софийска вода” и ревизия на всички концесии”. През 2016 г.: „Искаме прекратяване на действащите концесионни договори за добив на злато, редки и ценни метали и сега ще разберем, кои депутати са съгласни ограбването на България от чужди колонизатори да продължава”. Това са ваши цитати. Къде сте сега, какво се промени оттогава? Защо мълчите за концесията на най-големия обект на националната ни сигурност? Отговорът е прост – защото сте във властта, затова мълчите. Не го правете, не правете тази сделка. На финала сте и отсега ние казваме, че ако българският народ ни даде доверието си ще разтрогнем тази сделка.

Знаем какви капани залагате в момента. Като този например: „Дори при прекратяване, поради неизпълнение от страна на концесионера, държавата отново дължи огромно обезщетение по договора за концесия”. Представете си хипотезата – дават летището на концесионер, той спира да си плаща концесионната такса и да обслужва пътникопотока и е виновен. Държавата иска да прекрати договора и ще трябва да му плати за това, че той е спрял летището. Къде го има това по света, уважаеми управляващи?

Второ, още нещо стряскащо – ако стане някаква опасност за националната сигурност и отбраната на страната, държавата е длъжна да уведоми концесионера с шестмесечно предизвестие, че му прекратява договора. Представете си, че става нещо в България и ние чакаме шест месеца предизвестие, за да си ползваме летището и пак трябва да му платим обезщетение.

Няма такова нещо по света. Обръщам се към всички българи, независимо от политическата им принадлежност. Цените, които се вдигат, сделката за ЧЕЗ, сделката за летището касаят българите, националния ни интерес и вашия ежедневен живот. Нека се обединим, за да спасим това, което е останало от този национален интерес и от държавната собственост. Този модел на разграбване на държавното богатство трябва да се смени.

Ключови обекти на националната сигурност да останат държавна грижа и да служат за благосъстоянието на народа. Вече не е въпрос една партия да стане, а друга да седне във властта. Въпросът е да сменим модела, да не се държим към своята партийна принадлежност. За да намерим единение на тези национални приоритети, ви призоваваме да мислим преди всичко за България и вашия живот. Да търсим единение за промяна, което минава през свалянето на тази власт.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!