Корнелия Нинова: Правителството получи в един ден два шамара

Корнелия Нинова: Правителството получи в един ден два шамара
Искаме Борисов да дава отговори

Декларация от името на ПГ на „БСП за България“

Искам да поставя на вашето внимание въпроса за държавата, който мисля, че вие удобно ще се опитате да премълчите. Поставям го пред вас, пред правителството, пред премиера и пред българския народ. Поставям  на вашето внимание 3 думи- тревога, подмяна и отговорност.

Тревога от факта, че вчера правителството на Борисов, но чрез него и България, получи два много звучни европейски шамара. Холандският външен министър заяви, че не ни искат в Шенген заради корупция- директно и открито. Каза, че премиерът му показвал снимки от оградата. Европа не вярва на снимки и казва:

„Заради корупцията на вашето правителство не ви искаме в Шенген“. По същото време излезе и европейският доклад – Европейски семестър 2019г. Тук поставям на вниманието ви втората дума – подмяна. Ето как. Това е най-тежкият доклад, който България е получавала откакто сме член на ЕС- тежък, аналитичен и критичен по всички сектори от живота на България. Къде е подмяната? Борисов твърди: „Бизнес средата в България е една от най-добрите в Европа“.

Европейският доклад казва: „Бизнес средата в България е слаба. Корупцията гони инвестициите.“ По темата образование Борисов твърди: „За образование даваме пари без да се замисляме“. Европа констатира: „България не инвестира в образованието си, особено начално и средно и резултатите са ниски“. По здравеопазването Борисов се хвали: „Даваме все повече и повече пари за здравеопазване и то се подобрява“.

Европа оценява: „Българите имат ограничен достъп до здравеопазване, няма лекари, няма медицински сестри. Преките плащания от пациентите са най-високи в Европа.“ За борбата с контрабандата, голямата гордост на Борисов, за която той казва: „Почти я няма. Справихме се с контрабандата и я занулихме“. Европа обаче вижда, че не се събират данъци, акцизи и има незаконна търговия с горива в България.

По темата за инвестициите Борисов твърди: „Откриваме всеки ден заводи, даже по два на ден и инвестициите растат“. Някои ги е откривал преди 2 години и сега- пак. Европа констатира: „Корупцията, регулаторните режими, недостатъчната работна ръка са пречка пред инвеститорите, които напускат България“.

Да си дойдем на думата и за близките до властта фирми, за които БСП много говори в последните години. Вижте как ги оценява Брюксел: „Честото използване на пряко възлагане на обществени поръчки и големият брой единични оферти са заплаха за прозрачността и ефективността на системата за обществените поръчки“.

Стигам и до най-болезнения въпрос за нас, надявам се и за вас – доходи и неравенство. Европа казва, че процентът на бедност и социално изключване в България е  32,8%, значително над средното равнище за ЕС. Как отговаря нашият отговорен към тази тема премиер – ‘Българите забогатяха и тръгнаха на почивки, затова са в Гърция“. Неравенствата- Европа: „Доходите на най-богатите в България 20%, са 7,7 пъти по високи от тези на най-бедите 20%. Това е сред най-високите равнища в ЕС“. Вместо тревога по този въпрос, нашият премиер отговаря: „Социалистите искат да взимат от богатите и да дават на бедните“. Най-голямата му гордост – пътищата, в които потънаха милиони, от които се откраднаха много, е оценена от Европа така: „Обхватът и качеството на пътната инфраструктура в България остават под средното на ЕС“.

За отговорността- нашата, на „БСП за България“, като опозиция, е да назоваваме тези проблеми, да ги критикуваме и да предлагаме алтернатива. Свършихме ли си работата? От години назоваваме проблемите и какво получихме от другата страна: „Социалистите сеят омраза и жлъч“, „Те са хора, които готвят държавен преврат“, „Те искат сваляне на законното правителство“. Предложихме ли алтернатива- предлагахме и тук от трибуната, и в нашата програма за развитие на България.  Ние сме си свършили работата. Къде е вашата отговорност?
Борисов и днес не намери кураж да премине през тази врата и да застане пред нас. Тези неща щях да му ги кажа в очите и да искаме отговори.

Уважаеми г-н Борисов,
Защо за 10 години управление на България докарахте държавата до това състояние. Това не е оценка само на българските социалисти, а на вашите партньори в Европа. Защо 10 години не признахте грешките си? Защо 10 години не приехте алтернативата? Накъде водите България?

Продължаваме по оценките на Европа да бъдем най-бедната, най-корумпираната, без достъп до здравеопазване, с некачествено образование и инфраструктура държава. Искаме отговори и политическа отговорност от това правителство и това мнозинство. Вие знаете как се носи тя.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!