Корнелия Нинова: Предлагаме алтернативен бюджет за решение на проблемите с доходите, бедността, неравенствата и здравеопазването

Корнелия Нинова, като вицепрезидент на Социалистическия интернационал, участва в заседание на организацията
Управляващите използват кризата, за да прокарват тихомълком лобистки закони и закони, които отнемат права и наказват българските граждани, заяви още Нинова

Правителството не се справя с кризата. Нещо повече – правителството е една от причините кризата да се задълбочава. Такава оценка даде председателят на БСП Корнелия Нинова на управлението на Ковид кризата от страна на правителството.

Коментарът Нинова направи в предаването „Неделя 150“ по БНР.

„Първо, проспаха лятото да подготвят системата на здравеопазването за втората вълна. Второ, уплашиха се, че ще носят отговорност и прехвърлиха правомощия. На кметове – кога да затварят заведения, на директори на болници – всяка болници поотеделно да приема протокол за действие, и на директори на училища – кое да работи дистанционно и кое не. Това създаде допълнително хаос в държавата. След това създадоха несигурност и объркване с противоречиви заповеди, които сменят по два пъти на ден – като тази за пазаруването на възрастните хора. И накрая – обвиняват за собствената си некадърност и некомпетентност хората, че не носели маски. Пълен провал е управлението на кризата“, продължи тя.

По думите на Нинова правителството се проваля в управлението на кризата заради изборите: „Страх ги е от реакцията на хората. Харчат парите и определят бюджета за следващата година не дългосрочно, не държавнически и за трайното решаване на проблемите, а предизборно. Временно да се раздадат едни пари, както на пенсионерите – по 50 лв. до март. Гледат да закърпят положението до изборите – всеки похарчен лев да е един гарантиран или купен глас. Това също е причина за задълбочаване на кризата“, изтъкна Нинова. Според нея за управлението на тази криза се иска компетентни и държавнически мислещи хора, които да решат проблемите – не мандатно и не заради изборите, а трайно. Управляващите са доказали, че не са такива.

Корнелия Нинова определи като неадекватно поведението на премиера Борисов, който се самопохвали за икономически подем в България спрямо другите европейски държави.

„Още на следващия ден Евростат го опроверга и приземи. Агенцията публикува официални данни, от които се вижда, че икономиките на ЕС бележат близо тройно по-висок ръст в сравнение с нашата. Средно през третото тримесечие икономиките на ЕС са нараствали с 11.6 %, докато ръстът на БВП на България е едва 4.3%. В Италия е 16.1%, в Испания – 16.7%, във Франция – 18.2%. Съизмеримите Чехия и Полша са по-добре от нас – съответно 6.2% и 7.7% . Това е така, защото правителствата им взеха адекватни мерки на икономическата криза още пролетта и лятото, а българското правителство не направи нищо. Всеки ден управляващите надуват фанфари и се хвалят как всичко е розово. Те живеят паралелен свят. Реалностите са абсолютно други“, коментира лидерът на българските социалисти.

Председателят на БСП определи доходите, бедността и неравенствата и здравеопазването като най-сериозните проблеми в момента. За решаването им управляващите предлагат временни мерки до изборите, смята Нинова.

„В нашия алтернативен бюджет предлагаме друг подход – с грижа за хората. Управляващите предлагат на пенсионерите 50 лв. само до март. Но кризата няма да свърши март месец. Ние предлагаме трайно решение, независимо кой ще управлява след март – преизчисляване на всички пенсии с нов коефицент на средноосигурителния доход. Нещо, което сме правили като партия и което е довело до над 100% увеличение на пенсиите“, отбеляза тя.

Корнелия Нинова подчерта, че докато предложените от управляващите 50 лв. добавки към пенсиите струват на бюджета 1,2 млрд. лв., преизчисляването им би струвало 800 млн. „Нашето предложение е по-трайно, по-справедливо и ще излезе на държавата по-евтино“, изтъкна тя.

Сред другите предложения на БСП, които Нинова представи, са семейното подоходно облагане, при което на едно семейство, което работи, осигурявало се е и има деца – ще плаща по-малко данъци, както и отмяна на плоския данък и въвеждането на прогресивен такъв.

„Нашето предложение за намаляване ДДС на лекарствата по 20% на 9% гарантирано ще доведе до намаляне на цената им, защото лекарствата се регулирана стока“, добави лидерът на БСП.

Тя даде решение и на проблема с недостига на лекарства: „Да се освободят лекарства от Държавния резерв и да се зареди аптечната мрежа. Така всеки ще има достъп до лекарства, няма да има паника сред обществото и презапасяване и се предотвратява покачване на цените на лекарствата и спекулата, която би  предизвикала недостигът им“.

„На всеки проблем предлагаме конкретно решение“, категорична е Корнелия Нинова.

По повод скандалите в парламента и осигуряването на кворум, Нинова коментира: „Четири години в този парламент ГЕРБ и Обединените патриоти налагат език на омразата, агресия към БСП, демонстрират арогантност и самодостатъчност. Лошото е, че го правят и сега в кризата. Това, което изредих като наши предложения и още много други, се отхвърлят автоматично, без диалог и без разумни аргументи. В същото време използват кризата, за да прокарват тихомълком лобистки закони и закони, които отнемат права и наказват българските граждани. Ще ви дам конкретни примери в последните една-две седмици. Вкараха закон за застрояване на Черноморието, който ще оправдае строежа на Алепу например. Или – внесоха закон за отнемане трудови права на работещи с двойното увеличаване на извънредния труд. Ощетиха хората с увреждания като им отнеха правото на асистент в почивните и празнични дни. Узакониха още веднъж едноличната власт на Борисов като разрешиха той да харчи безразборно и неконтролируемо от парламента парите, събрани от всички българи. Приеха 10 млрд. дефицит – милиардни дългове за поколения напред, без Борисов да дойде да отчете как се харчат тези пари. И на всичко това, искат БСП да стане съучастник като им осигури кворум. Няма как да стане това. Та ние четири години се борим този порочен модел на управление да бъде променен, сега няма как да го крепим. Всеки ден, в който те остават на власт е пагубен за България и ние не можем да бъдем съучастници в това“.

На въпрос за разнобоя в управленската коалиция заради детските надбавки, Нинова отговори: „През последните четири години в управленската коалиция винаги възникват уж някакви противоречия, които след това задкулисно се изглаждат. И този път ще постигнат съгласие. Не, за да решат проблемите на хората, а в името на това – да останат още няколко месеца на власт. Още при съставянето на това правителство казахме, че това е коалиция по интереси и на пазарлъците. Това е първият порок на управлението. Вторият е принципът „разделяй и владей“, който Борисов го прилага постоянно. Преди месеци противопостави лекари на първа линия на други лекари. Преди години противопостави тютюнопроизводителите. Това противопоставяне на различни групи от обществото е изключително непродуктивно за държавническа политика и за просперитета на обществото. Сега противопоставя майките на полицаите, а може да се решат и двата въпроса“.

На въпрос за машинното гласуване и новината, че е обявена обществена поръчка за покупката на 9 600 машини за 36 млн. лв., Нинова отговори: „Ние сме за пълното машинно гласуване, за съжаление управляващите направиха отстъпление и допуснаха двата вида гласуване. А за самата подготовка на изборите – много закъсняха и отново се опитаха да прехвърлят отговорността на ЦИК, затова и бившият председател на ЦИК си подаде оставката. Държавата трябва да помогне по-категорично, да не прехвърля всичко на ЦИК“. Нинова е категорична, че трябва да се гарантира честността на изборите и да не се позволява на управляващите да подменят вота.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!