Корнелия Нинова: Предлагаме въвеждане на водни помощи, каквато е практиката в ЕС

Корнелия Нинова: Наказвате изрядните работници, защото сте безсилни да спрете злоупотребите

В Европа съществува забрана за прекъсване на водоснабдяването, а в България 320 хиляди българи са без вода
Г-жо председател,

Г-жо министър,

Уважаеми колеги народни представители,

Едно от най-големите богатства на България са нейните води. Но сме и олицетворение на народната поговорка „Вода гази, жаден ходи“. Поводът за този дебат е кризата в Перник, но проблемът е комплексен и национален. Обяснението на управляващите обикновено е с климата – ако вали дъжд, чакайте някой язовир да ви наводни, както в Мизия. Ако има суша, правете молебен за дъжд, за да не сте в режим. Това е удобно, но не е вярно обяснение. Да видим какви са причините днес 320 хиляди българи да бедстват на режим в страната, с риск те да се увеличат. Първо – безконтролно се раздаваха язовири за правене на бизнес. 500 милиона по постановления на Министерски съвет, извън бюджета, бяха гласувани за аварийни ремонти на язовири. По-голяма част, можем да видим в отчета на Държавната консолидационна компания, вече са разпределение. 1 милион през 2017 година, 442 през 2018 година. И оттам нататък – пълна мъгла. Къде са отишли? Колко язовири се ремонтират, по какви процедури, кои фирми? Нищо не се знае за тези пари и за тяхната резултатност. През 2018 година министър Караниколов заяви тук, че държавата все още не знае кой е собственикът на 153 язовира. 10 години управление на Борисов не стигнаха, за да се установи собствеността на язовирите в България. И 153 язовира са безстопанствени и безконтролни.

Втора причина – криминално се унищожиха „Напоителни системи“ – разпродадоха се, нарязаха се тръбите. До какво доведе това? До наводнения и до липса на поливно земеделие. Третата причина е остарялата инфраструктура. Губи се вода, по официални данни, 60 процента изтича в земята. И в същото време сте направили ремонт само на 0,5 процента от мрежата в страната. Следваща причина за състоянието на сектора – съмнения за корупция. В Перник витаят от седмици всякакви версии за онези 32 милиона, отпуснати за ремонт на Язовира и недовели до резултат. Надявам се прокуратурата да си свърши работата там.

Пето – лошото качество на водата. В Стрелча, Хасково, Шумен и на други места – хората пият мръсна и опасна за здравето вода. Дори в Шумен Окръжният съд се произнесе по жалба на гражданите, че водата там е негодна за пиене, цената, която е определена там не трябва да се плаща. Шеста причина – пълен административен хаос и управленско безхаберие. МРРБ прехвърля отговорността на Министерство на околната среда и водите. Министерството на околната среда – на областните управители. Областните управители – на ВиК дружествата. При язовирите на Държавната консолидационна компания, на кметовете, или на общинските съвети. И никой не знае кой какво прави в сектор.

Седмо – на фона на всичко това, постоянно повишавате цените на водата. В Шумен – стигнахте 3.40 лв, Варна – 3 лв, Добрич – 3,35 лв. На 20 ноември 2019 г. допуснах, че ще увеличите отново цената на водата за следващата година. Днес, един месец по-късно, това вече е факт. Вчера бяха обявени нови, пределни цени на водата. И е направо парадокс и подигравка, че това увеличение започва от Шумен, където водата е с една от най-високите цени, където съдът се произнесе, че е негодна за пиене, и където се очаква режим на водата. Близо 7 милиона българи плащат за некомпетентно управление на сектора, административен хаос и корупция. Седем милиона плащат за действията на стотина, които доведоха българските граждани до това състояние – режим и високи цени за лошо качество и отровна вода.

Как стават тези неща в Европа? Предлагаме няколко пъти да мислите за водни помощи – и все ги отхвърляте само защото ги предлага БСП. Ето какво се случва в Европа по темата за помощ на населението в такива ситуации. Намалена ставка на ДДС на водата има в Белгия, Чехия, Франция, Германия, Полша, Италия, Холандия, Португалия, Испания, Швейцария и Англия. Социална тарифа за социално бедни има в Австрия, Белгия, Гърция, Унгария, Италия, Люксембург, Португалия, Словакия. Има целева помощ за хора, които не могат да си позволят да си плащат водата в Чехия, Финландия, Франция, Унгария, Люксембург и Англия. В множество европейски държави съществува забрана за прекъсване на водоснабдяването. Забрана в Европа, а в България 320 хиляди българи днес са без вода. Забранено е да се прекъсва водата в Австрия, Белгия, Дания, Франция, Германия, Ирландия, Люксембург, Норвегия, Швеция, Швейцария и Англия. Финансова помощ на лица с ниски доходи, които не могат да си плащат водата се осигурява в 22 европейски държави. Ето това искаме и за българските граждани като в Европа, защото и те са европейски граждани. Докато правите стратегия, докато си решавате проблемите с корупция, докато възстановявате 95 процента от мрежата, която се разпада и докато продавате легени на хората, които нямат вода, да въведете водни помощи. Ако не искате да чуете предложението на БСП, вижте какво правят европейците.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!