Корнелия Нинова: Предлагаме нов модел на здравеопазване, без партийна ревност

Корнелия Нинова: Предлагаме нов модел на здравеопазване, без партийна ревност
През последните месеци многократно заявявахме, че моделът на здравеопазване не може да продължава по този начин

През последните месеци многократно заявявахме, че моделът на здравеопазване не може да продължава по този начин. Колкото и да се увеличава бюджетът на Здравната каса, парите изтичат, а резултатът не е подобряване на здравната услуга за хората. Това се потвърждава и от констатацията на прокуратурата от последните дни. За нас е задължителна смяната на модела в здравеопазването, но това няма как да стане без общо съгласие – политическо и обществено. Не може всеки управляващ да прави експерименти в здравеопазването, следващата политическа сила, която идва, да отменя и да започва от начало – това не продуктивно за системата на здравеопазването. Ако искаме трайна, последователна и резултатна политика, трябва да постигнем съгласие.

От „БСП за България“ предлагаме две групи действия – едните краткотрайни и сега- веднага, и другите – с дългосрочен ефект.

Временните спешни мерки, които предлагаме: вчера внесохме решение на парламента за забрана за лицензиране на нови болници. Утре внасяме предложение държавните и общинските болници да бъдат пререгистрирани от търговски дружества в лечебни заведения, по Закона за лечебните заведения.

Трето предложение – ново и обективно ценообразуване на клиничните пътеки в новия рамков договор.

Четвърто – в понеделник или вторник внасяме промени в Наказателния кодекс, които да водят до търсене на наказателна отговорност за реекспорта на лекарствата.

Трайните и последователни неща, които предлагаме: да поставим началото на решението на проблемите в здравеопазването, чрез обективен, истински и национален разговор, без оглед на политически пристрастия, без ревност на кого е идеята, без мерене на партийно его, за предложения за нов модел на здравеопазването.

Това няма да е моделът на БСП, ГЕРБ, лекарите и пациентските организации. Това ще е българският модел, който служи на една цел – всеки българин да има достъп до здравеопазване и това да е качествено здравеопазване.

Поставяме си амбициозен срок – до края на март да се опитаме да постигнем този национален разговор с резултат за нов модел. След това да го представим в обществото и този нов модел да бъде включен в бюджета за 2019 г.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!