Корнелия Нинова: Предлагам консолидация в интерес на хората, а не част от статуквото за собствен интерес

Корнелия Нинова: Наказвате изрядните работници, защото сте безсилни да спрете злоупотребите
Лидерът на БСП Корнелия Нинова присъства на отчетно-изборната конференция на общинската организация на БСП–Плевен заедно с депутатите Румен Гечев и Стефан Бурджев

Каквото и да се говори, фактите за последните четири години показват едно – БСП повишава доверието в  себе си на всички избори. Спечелихме президентските избори. Увеличихме депутатите си от 39 на 80. Увеличихме евродепутатите от 4 на 5. Увеличихме кметовете и общинските съветници и спечелихме в 4 областни градове. Това го направихме заедно – членовете и симпатизантите на партията. Признателна съм ви за труда. При това работихме в много трудна среда на превзета от ГЕРБ държава, медийно затъмнение, компроматна война срещу инакомислещите, уволнения и натиск върху наши членове. Но и ние сами понякога си причинявахме вреди върху имиджа. Вътрешните ни противоречия, изразявани публично, разколебаваха и отблъскваха хора. Те се изостриха в последния месец. И ако някой мисли , че те са междуличностни, греши. Причините за тях са много по-дълбоки и ние заедно трябва да решим как ги преодоляваме и как продължаваме.

Ще ви кажа моето лично мнение и заедно трябва да решим. Сега нещата са в нашите ръце. Има поне три причини за противоречията в Националния съвет. Всяка една от тях има отношение към управлението на страната и е въпрос на морален и ценностен избор.

Първата е реформата, която направихме заедно преди четири години. Въведохме три мандата за депутати, два- за председател и пряк избор на председател. Тя не се прие еднозначно и някои другари от първия ден досега искат нейната отмяна. Но на държавно ниво тя показва, че няма вечни хора във властта, включително и председателя,  и че властта се дава на народа, а не на една група при избора.

Втората причина за противоречията е в целта – ще променим ли модела на управление или ще съучастваме в него. Още през 2016 получихме предложение за коалиция с ГЕРБ. Офертите не са спирали четири години. За мен е въпрос на държавническо отношение и на морал това решение. Вижте какво стана със системните леви и десни партии в Европа, които се обединиха. Те се обезличиха идейното, загубиха доверие и родиха нови понякога крайни и опасни движения. А какво стана с партньорите на ГЕРБ досега – употребени и извън парламента. Въпрос на морал е да не излъжеш своите привърженици, че ще променяш модела за тях, а след това да се договориш с модела за себе си.

И третата причина е абсолютно измисленото внушение, че воюваме с ПЕС. Скоро бях на посещение в Брюксел. Имах срещи на най-високо равнище – председател на парламент, вицепрезидент на Комисията, председател на Групата на социалистите и демократите, Комитета на регионите, европейските работодатели и синдикати. Всички показаха уважение към българските социалисти и отбелязаха, че сме една от малкото леви партии в Европа, които увеличават доверието в себе си. Но имаме едно различие – Истанбулската конвенция. Дебатът за нея породи напрежение с отделни наши другари, но и тогава, и сега заявявам категоричната си позиция против някои текстове в нея, които противоречат на българската Конституция, на българската култура и реалности.

Това са ключови въпроси. От това как ще ги решим зависи бъдещето на България. Имаме нужда от единство в партията. Но по- важно е около какво се обединяваме.

Аз предлагам обединение за смяна на модела на управление на паралелната държава със социална и справедлива, общ фронт в интерес на народа, а не част от статуквото в интерес на себе си, защита на националния интерес и българщината в общия ни европейски дом, а не сляпо послушание. Политика с грижа към хората – социална и справедлива. Който застава зад този политически и морален избор, е добре дошъл за обединение и единство.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!