Корнелия Нинова: Предложиха ни заветите на Левски да залегнат във „Визия за България”

Корнелия Нинова: Предложиха ни заветите на Левски да залегнат във „Визия за България”
Те са морална Конституция за всеки българин

„Получихме предложение за основа на националния ни проект за единение „Визия за България” да вземем заветите на Васил Левски, които са  морална Конституция за всеки българин. Приемаме ги с удоволствие и се обръщаме към всички българи- да търсим единение върху тях.

Те са актуални и днес, и завинаги- и заветът за „чиста и свята република”, и за „равенство с другите европейски народи”. Беше ни дадено копие на тефтерчето на Левски”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, след среща с  ръководствата на Общобългарския комитет „Васил Левски“, Фондация „Васил Левски“ и Патриотично общество „3 март“ във връзка с общественото обсъждане на проекта „Визия за България“. Тя добави, че след тази среща, БСП остава отворена и за следващи такива, когато Визията добие окончателен вид към края на декември. „Получихме конкретни идеи по много секторни политики, в областта на образованието и науката, сигурността, икономика и доходи. Имаме и предложения за законодателни инициативи.

Предложенията ще бъдат взети предвид”, каза още лидерът на БСП. Тя уточни, че са били поставени основни акценти върху теми, които са надпартийни и за които да се търси национално съгласие- като демографска политика, национална сигурност, българско производство, образование.

„Не само е вмешателство, а е и абсурд. Антипазарно и антиевропейско поведение”. С тези думи лидерът на левицата Корнелия Нинова коментира въпрос, свързан с опита на земеделския министър да убеди големите търговски вериги да продават хляб без печалба, за да се компенсира скокът в цената му. „Държавата има други механизми да повлияе върху цената на насъщния- например да сигнализира Комисията за защита на конкуренцията, която да проследи на пазарен и законен принцип за договореностите между производителите и търговските вериги.

Там биха установили, че се прилагат непазарни механизми и натиск на големите върху малките производители. Натискани са да продават продукцията си под себестойност. От 1 лев за хляб, 35 стотинки се плащат на производителя, 45 прибира веригата и 20 стотинки отиват като ДДС за държавата”, посочи Нинова. Тя припомни, че БСП предложи  да се свали ДДС на хляба и храните- практика, която се прилага в цяла Европа.

Само у нас и в Дания няма намален ДДС на хляба. „ Да поставиш държавата на колене, да молят пет вериги да  спасят народа от високата цена на хляба, е унижение на България и край на държавността и институциите“, убедена е Нинова. Тя обясни, че бюджетът няма да бъде ощетен, ако бъде изсветлено случващото се в сектора. Освен това, при положение, че държавата има излишък от над 1 милиард, той може да компенсира по-малкия приход в бюджета.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!