Корнелия Нинова пред Социнтерна

Корнелия Нинова пред Социнтерна


Корнелия Нинова пред Социнтерна: Ще се борим за възстановяване на социална Европа
„Искаме запазване и развитие на обединена Европа, която да съществува заради своите граждани, тяхното благополучие и сигурност, а не заради политическите си елити“. Това заяви председателят на БСП и вицепрезидент на Социалистическия интернационал Корнелия Нинова, която взе участие в заседанието на Съвета на световната организация, което се провежда в Барселона. На форума Нинова представи визията на българските социалисти за развитието на Европа.

„Трябва да дадем категоричен отговор на въпроса – икономиката ли съществува, за да обслужва гражданите или те съществуват, за да обслужват икономиката. За нас прогресивният отговор е очевиден – приоритет са гражданите. Ние тук трябва да дадем перспектива на народите си“, заяви вицепрезидентът на Социнтерна. По думите й това е и причината от ляво да се противопоставят на тезата на десните, на неолибералните позиции, че намесата на Съюза в социалната политика трябва да бъде ограничен. „Левицата защитаваме тезата, че ЕС може да бъде ефективен само, ако има социален дневен ред, основан на солидарност и насочен към преодоляване на неравенствата и гарантиране на равните права на всички европейци“, каза още тя.

Корнелия Нинова заяви, че след три десетилетия дерегулация на пазара сме се научили на следното – пазарът, оставен без надзор от страна на обществото, може да се изроди в състезание между хищници, в което жертва е почтеният, работещ човек. „Именно той губи работа, перспектива и смисъл. Той се оказва сведен до просто оръдие на труда, което във всеки момент може да се окаже излишно. Научили сме се и на още нещо – в тази ожесточена игра най-силни се оказват финансовите играчи, които присвояват ресурса от реалната икономика за сметка на работните места, сигурността и перспективата на гражданите“, каза още тя.

„Ще се борим за възстановяване на социалната Европа със следните принципи – социални права, създаване на справедлив пазар на труда, недопускане на дискриминация и неравенство на половете, спешни мерки за справяне с бедността“, каза в заключение Корнелия Нинова.

Форумът на социалистите продължава по темите за сигурността и мира, както и за адекватните мерки за хуманитарните кризи.
Източник: glasove.com

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс !

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!