Корнелия Нинова: Президентът Румен Радев има пълната ми подкрепа в борбата с корупцията

Корнелия Нинова: Президентът Румен Радев има пълната ми подкрепа в борбата с корупцията
Смесената изборна система дава и мажоритарен вот, и запазване на парламентаризма и държавността

„Над два милиона българи искаха мажоритарен избор. Останалите, които не гласуваха или бяха „против“ на референдума, вероятно са „за“ пропорционална система. Това, което ние предлагаме, отговаря на очакванията и на едните, и на другите. Ние не разделяме българите.”

Това каза по Нова телевизия лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод предложението на БСП за смесена избирателна система. Тя добави, че в него има и пропорционална, и мажоритарна листа, гласуване в един ден с две листи, като всеки има право да избере дали да гласува само за мажоритарен кандидат.

„Един кандидат може да участва и в двете листи. Ако бъде избран на мажоритарен принцип, отпада от пропорционалната листа, а този след него се изкачва напред в листата. Ако мажоритарен кандидат отпадне от парламента, по различни причини, се предвижда частичен втори избор в неговия избирателен район”, поясни Корнелия Нинова.

Тя добави, че с това предложение ще има и мажоритарен избор, а също и запазване на парламентаризма, държавността и конституционната структура. Корнелия Нинова каза още, че в момента всички са съсредоточени в промяната на изборните правила, но политиците не говорят за промяната вътре в партиите.

„Имам самочувствието, че единствено БСП направи такава крачка. Показахме, че не само промяната на изборните правила ще решат проблема. Приехме да има мандатност при депутатите, при председателя на партията, да бъде пряк изборът му. С това показваме, че ние се променяме”, каза още Корнелия Нинова.

По темата „Бузлуджа”, председателят на БСП каза, че в момента не само тя, но  историята и паметниците на България се рушат. „Ако държавата ни даде право на ползване над паметника, първата ни цел е да го консервираме и да спрем разрухата. Второ- да съберем екип от архитекти.

Освен този, който го е построил, много други международни архитекти заявиха желание да помогнат, защото гледат на него като на архитектурен шедьовър”, каза още лидерът на БСП.

„Президентът Румен Радев има пълната ми подкрепа в борбата с корупцията. Споделям напълно желанието му да решим въпроса. Споделям, че политическата класа няма воля да го направи.“- каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод думите на държавния глава, че трябва да бъде създаден единен антикорупционен орган, който да се бори с корупцията по високите етажи на властта.

Тя припомни, че по време на кампанията за президентските избори са говорили на тази тема и президентът е последователен в политиката си. На въпрос, дали има в момента реална борба с корупцията, Нинова заяви – „може би, не“.

Тя допълни, че е много важно какъв ще е съставът и правомощията на този антикорупционен орган. „Трябва да намерим 15 души в държавата, които да не са по никакъв начин обвързани или зависими да взимат решенията си. Хора – абсолютно независими, добре платени и които се подчиняват единствено на убежденията си и закона.

На въпрос, какъв вид съдебна реформа е нужна, Корнелия Нинова заяви, че е нужно бързо производство, а не такова, което да се точи 10 години, при което минава давността и престъпникът остава ненаказан.

Това означава промени, които да съкратят срока на съдопроизводството. На следващо място, лидерът на БСП изтъкна справедливото производство – съдии, които не взимат решения по политически или икономически причина, а водени само от закона.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!