Корнелия Нинова: При тежки престъпления не трябва да има никакво съкратено производство и намаляване на присъда

Нинова: В случая с НАП - жертвите плащат за престъплението, извършено спрямо тях

Данаил Кирилов се подигра с близките на жертвите

„Мнозинството и ГЕРБ направиха юридически прецедент и приеха едно неморално решение. В рамките на час парламентът прие два закона, които взаимно се изключват.

Единият е на БСП, в който казваме, че за случаи като този в Сотия, където беше убито дете, няма да има съкратено производство и намаляване на присъдата при самопризнание. В същия ден ГЕРБ внасят предложение да има намаляване на присъдата, но да не е с 1/3 а с 1/5“.

Това заяви председателят на НС на БСП Корнелия Нинова пред Нова телевизия. Тя добави, че законът на ГЕРБ означава, че сегашното положение – извършителите на тежки престъпления да лежат по-малко, ако си признаят, остава. Корнелия Нинова каза още, че най-странното е, че управляващите подкрепят предложението на БСП, но гласуват и своето, което е обратно. „Нямам обяснение защо го правят- нито юридическо, нито морално.

При тежки престъпления не трябва да има никакви съкратени производства“, категорична бе Нинова. Лидерът на социалистите каза още, че вчера Данаил Кирилов си е позволил страшно много да обиди близките на убити и пострадали от такива престъпления като е казал, че тези хора се разкарват с едни автобуси и са дошли да разплакват депутатки. „Той няма представа за каква трагедия става дума. Аз бях в Сотиря, защото бабата на детето ме покани в дома им. Как може умът му да роди и устата му да произнесе такова нещо“, заяви още председателят на БСП. Тя коментира, че управляващите ще забавят окончателното приемане на законите, а това е голям проблем.

„Ако бързо приемем нашия закон, човекът, който изнасили и уби Криси от Сотиря, и други висящи случаи няма да могат да се възползват от бързото производство“, категорична бе Нинова. „Защо не дебатирахме и нашия закон по друг казус от последните дни – освобождаването на Джок Полфрийман.

Преди две години внесохме закон, който не се разглежда и до ден днешен в зала. Ако този закон не стоеше на трупчета в деловодството на парламента вече две години, сега този човек нямаше да е на свобода“, заяви още лидерът на левицата. Тя добави, че като юрист не може да коментира съдебно решение. „Била съм и следовател и съм гледала много тежки случаи. Но като човек съм категорична, че това е провокация и подигравка с близките на жертвите и с чувството за справедливост“, категорична бе Корнелия Нинова.

Във връзка с подкрепата за кандидатурата на МаяМанолова за кмет на София като граждански кандидат, Корнелия Нинова заяви, че е продиктувана от желанието тя да получи по-широка подкрепа и да реализира целите си. „За нас е важно, че БСП – София подкрепи номинацията на Мая Манолова за кмет на столицата еднозначно, НС на БСП също. Оттук нататък е важно предизборното споразумение, което подписахме – „Заедно за коренна промяна в управлението на Столична община“. Подписано е от Калоян Паргов и Мая Манолова“, каза още тя. Нинова коментира, че в изборите е важна политиката, която ще се следва, а на второ място са личностите, които ще я изпълняват. „В тази платформа е записано на какво държи БСП в София и нашите общински съветници ще подкрепят тези приоритети. И на градската конференция, и на заседанието на Националния съвет гласувах за Мая Манолова и я подкрепям. Подкрепихме Мая Манолова и подписахме споразумение – ако обича, като стане кмет, да го изпълнява“, каза още лидерът на левицата.

Сред приоритетите са: билетът за градски транспорт за стане 1 лв., за да може въздухът в София да е по-чист, общинските училища да бъдат осигурени с лекари, да се преразгледа договорът за концесия на „Софийска вода“, за да поевтинее водата в София, да се осигурят детски градини, видеонаблюдение и още много такива мерки. Тя определи като интрига твърдението, че между нея и Мая Манолова има напрежение. „По един единствен повод имахме публично различни мнения и това е Истанбулската конвенция. Аз бях категорично против, тя беше за нея“, уточни Нинова.

„Времето може да бъде и най-големият приятел и най-големият враг на един политик. Какво показа времето за споровете ни във Варна и Сандански? Решението за Варна бе взето със 70 гласа – за, 2- против и 5 – въздържал се на заседание на НС на БСП. Вижте, какво се случи след това. Едни от най-силните говорители в защита на Борислав Гуцанов, след като не видяха своите хора в листата, вчера излязоха с публичен призив към варненци да не гласуват за БСП“, коментира Корнелия Нинова във връзка с решението на НС на БСП за кандидата за кмет на Варна. Тя добави, че времето е показало, че ръководството е били право. „Те имат личен интерес да са на избираеми места за общински съветници и друго няма значение. Нямат значение резултатите, които са постоянно надолу на два поредни избора – през 2011 г. имаме 8 общински съветника във Варна от 51, а 2015 г. – 5. Партията няма значение, варненци нямат значение.

В Сандански през 2011 г. имаме един общински съветник от 29, 2015 г. също един. И там искахме да опитаме нещо различно. Същите хора искат трети път да разиграем същата ситуация и същата загуба. Помолихме да отстъпят и да дадем възможност на други хора, но не се съгласиха“, коментира още лидерът на социалистите. Тя добави, че щом са отпаднали от листата, на другия ден са отишли при Яне Янев и са в неговата листа. Тя заяви, че тези случаи са показателни за използването на партиите и политиката за личен интерес. „Те мислят така – щом ние не сме в листата, варненци не гласувайте за БСП. Щом ние не сме в листата на БСП,отиваме при Янев. Няма партия, няма идеи, идеология, политики, няма спор с политическия опонент, а само битка за място.

Битката е за постове и пари , а не за безплатни детски градини, пътища между селата и общинския център,здравеопазване и благосъстояние на съгражданите им“ каза още Нинова. Тя заяви, че това е проблем за всички партии. „Някой си загражда една област и си я феодализира за личния си интерес. Ако искаме да променим България, трябва да променим себе си първо“, заключи Корнелия Нинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!