Корнелия Нинова след срещата с КСБ: Има нужда от държавно инвестиране в строителството

Корнелия Нинова след срещата с КСБ: Има нужда от държавно инвестиране в строителството
Корнелия Нинова: Строителният бранш осигурява сериозен процент от БВП и има нашата подкрепа, като държавна политика

„Изразихме нашата позиция за подкрепа към строителния бранш. Загрижени сме, че през 2020 г. спират европейските пари. Финансирането за България може да намалее и по-рано, ако се случи предложението на г-н Юнкер за разделянето на Европа на две скорости. Ето защо се обединихме около това да търсим пътища за национално инвестиране в сектора”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата с ръководството на Камарата на строителите в България. Тя обясни, че БСП е представила своята идея за фонд „Индустрия“ и за търсене на публично-частно партньорство между държавата и строителния бранш. „Строителният бранш осигурява сериозен процент от БВП, работни места, защото чрез строителство се осигурява работа на други български фирми. Имате напълно нашата подкрепа, като държавна политика”, каза още председателят на левицата.

Корнелия Нинова обясни, че на второ място обща е грижата за кадрите в строителството. Тя допълни, че е потвърдила позицията на БСП за възстановяване на професионалното образование, на строителните техникуми, във висшето образование – залагане на специалности, които са им необходими и поемане от страна на държавата на издръжката на тези специалности. „Трябва да седнем заедно и да направим един план за България колко кадри трябват включително и в техния сектор, за да ги осигурим”, допълни тя.

Нинова заяви, че е била обсъдена и темата за стимулиране на чужди инвестиции. „Винаги ще подкрепяме коректни външни инвеститори, включително в инфраструктурни проекти, но категорично се обявяваме за защита на българското, българските фирми, българската икономика, българските производители”, заяви лидерът на БСП.

Защо може „Мерцедес” да открива фабрика в Русия, а да не може България да изнася продукцията си за там?

Председателят на БСП заяви, че е постигнато обединение около тезата, че трябва да се търсят трети пазари  „Предложих нашата позиция за сваляне на санкциите срещу Русия и възможност за българско строителство там”, обясни тя. По думите й Русия е пазар, в който ние в миналото имаме традиции и можем също да намерим позиции за българския строителен бранш“, допълни Нинова. Тя коментира, че е посочила и конкретни примери за разговорите, които е имала напоследък с партньори от европейски държави, които са се отнесли укоримо към позицията, че трябва да отпаднат санкциите срещу Русия. „Защо може „Мерцедес” да открива фабрика в Русия миналата седмица и на тези коли да пише „Made in Russia”, а да не може български строители да правят строителство в Русия и България да изнася продукцията си за там?”, попита лидерът на левицата. Тя изрази категоричната позиция на БСП против тези двойни стандарти.

„Искаме да сме равни в Европа и каквото и да се случва до 2020 г., след 2020 г. България и в частност строителните фирми на България, да се считат за равноправни партньори на всички други европейски фирми”, каза още тя. Нинова заяви, че остават и други отворени въпроси. „Камарата на строителите в България искат едно трайно и професионално законодателство, а не кърпене на закони на парче по причина на див и варварски лобизъм в парламента”, заяви председателят на БСП. Тя обясни, че Законът за устройство на територията, който е професионален и е създаден от Камарата и би помогнал на българския бранш стои на трупчета и не се гледа, но се правят и кърпят закони на парче. „Поехме ангажименти, ако имаме мнозинството да възстановим Съвета по законодателство към председателя на парламента. Там професионално да се обсъждат всички законопроекти преди да бъдат внасяни и преди да бъдат гласувани”, заключи Корнелия Нинова.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!