Корнелия Нинова: Управляващите провалиха заседанието на КСНС

Корнелия Нинова: Управляващите провалиха заседанието на КСНС
Корнелия Нинова: Тези, които не искат да се борят срещу корупцията, бягат

„Това е абсурд и ще е имитация, и след 1-2 години народът пак ще ни пита- какво направихте, щом не сте направили нищо, всички сте едни и същи. Не искам БСП да получава този етикет“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след провелото се днес заседние на КСНС.

Тя обясни, че управлаващи и опозиция са останали на различни мнения по две теми. На първо място Нинова посочи- дали органът трябва да има разследващи функции или трябва само да проверява декларации и да назначава административни процедури и наказания.

„Ние смятаме, че без раследване, обвинителен акт и присъда, няма смисъл да говорим за борба с корупцията. Те смятат, че трябва да се органичат до проверка на декларации, превенция, събиране на информация и административни наказания“, каза председателят на БСП.

На второ място Нинова посочи, че в законопроекта на ГЕРБ все още е записано, че парламентът трябва да избира председателя на звеното за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Тя заяви, че БСП държи той да се избира от президента, а парламентът да избира неговите заместници. „Не може мнозинството в парламента, което е пак изпълнитлената власт, която генерира най-много корупция, да си назначи хората, които ще го проверяват.“- отбеляза лидерът на БСП.

„Не само че няма консенсус,  няма и резултат. Това беше провал на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност.

Управляващите провалиха кворума – г-н Борисов дойде с час и половина закъснение; ключови министри, като Екатерина Захариева, която отговаря за реформата, ги нямаше; ключови фигури и членова на КСНС си тръгнаха предварително- като министър Горанов, г-н Цветанов“- коментира председателят на левицата.

Тя обясни, че по време на заседанието е представила Антикорупционния закон на БСП, а правителството е представило своя законопроект. По думите й е била проведена дискусия и когато се е стигнало до вземане на решение, кворумът се е разпаднал.

„След като провалиха кворума на заседанието, то не можа да завърши с решение. Тези, които не искат да се борят с корупцията, постъпват по този начин- бягат от отговорността за взимане на решения“, категорична бе тя.

Според нея това показва и несъстоятелността на управляващите да излъчат такъв закон и такъв орган, който да се пребори с корупцията. / bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!