Корнелия Нинова: Ще криминализираме търговията с лекарства, които са в нарушение на закона

Корнелия Нинова: Ще криминализираме търговията с лекарства, които са в нарушение на закона
Категорично сме против мораториума, наложен от ГЕРБ

Категорично сме против мораториума, наложен от ГЕРБ, със Закона за бюджета за внос на нови молекули.

Гласувахме против и в Народното събрание. Подкрепяме ветото на президента, ще го подкрепим и при гласуването на закона. Днес имахме разширено заседание на ИБ със здравния съвет, експерти, лекари. Продължаваме нашите законодателни инициативи по тема здравеопазване.

Утре внасяме ЗИД на НК, в който става престъпление – квалифицирана контрабанда, чл. 262, ал. 1. – когато през границата на страната са пренесени лекарствени продукти от хуманната медицина в големи размери.

При действащата сега разпоредба, тези случаи се третират като митническо нарушение, но не и престъпление.

Затова и хората, които извършват контрабанда на лекарства, не може да бъдат обвинени в престъпление, защото го няма в НК. Трябва да се носи наказателна отговорност.

С това предложение криминализираме производството, внос, износ, съхраняването, търговията на едро и търговията на дребно с лекарствени продукти в хуманната медицина, когато тези дейности се извършват в нарушение на закона. Нашите краткосрочни мерки, които обявихме, ги изпълняваме и утре това предложение ще бъде внесено в деловодството на НС.

Казахме, че ще потърсим широк разговор с експерти и лекари, с другите политически партии, затова започваме национална кампания „Здраве за всеки“. Тръгваме из страната и организираме такива дискусии.

Каним всеки, независимо от политическите му пристрастия. Проблемът здравеопазване за нас става номер 1 в следващите седмици и месеци. Както обявихме, до края на март искаме да имаме съгласие по основния пакет от  предложения в здравеопазването.

Целта е смяна на този модел, защото колкото и пари да се наливат в такъв пробит модел, те изтичат и не стигат до хората.

Тази информация достига до вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!