Корнелия Нинова: Щом държавата не може, ние ще се погрижим за паметниците на България

Корнелия Нинова: Щом държавата не може, ние ще се погрижим за паметниците на България

Изявление на председателя на БСП Корнелия Нинова

През 2011 г. правителството на Бойко Борисов предлага на БСП да й прехвърли безвъзмездно собствеността върху Дом паметник Бузлуджа.

Решихме да приемем това предложение по две причини. Първо – различни правителства от различни партии не се грижат за паметниците на България години наред, а те са важна част от историята, но и от настоящето.

Паметниците възпитават младите хора в уважение към предците ни. Щом държавата не може, ние ще се погрижим за паметниците. Затова започнахме кампания за възстановяване на всички войнишки паметници в България.

Второ – Бузлуджа е историческо място за стотици хиляди социалисти през годините. То е и архитектурна ценност и не можем повече да гледаме как се руши. Затова, ако ни бъде предоставена собствеността, първата ни стъпка ще бъде да покрием покрива и да затворим, и да обезопасим паметника, да спрем разрухата.

Срещнахме се с архитект Георги Стоилов, който има авторски права и с някои от художниците, творили на Бузлуджа, и с тяхно съгласие обсъждаме варианти за реставрацията и възстановяването на паметника.

В екипите ни участват и млади архитекти и художници.

Получихме покана за среща от министъра на регионалното развитие. В четвъртък наш екип ще бъде на тази среща с очакване да се уточни процедурата за придобиване на собствеността.
Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!