Красимир Янков: За Държавна сигурност и разузнавателните служби

Красимир Янков: За Държавна сигурност и разузнавателните служби

Красимир Янков!
На проведената кръгла маса на тема: „Комисия по досиета (Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия) – настояще и бъдеще“, изразих следната позиция:
С мотива, че разграждането на системата, функционираща до 1989г., е част от така наречената „декомунизация“, ние всъщност разградихме елементи от националната система за сигурност на държавата. В ГДР бяха предприети мерки, които всъщност не можеха да нанесат щети върху цялостната система, защото паралелно работещите структури в ФРГ поеха своята роля за новоорганизираната държава, без да са в обхвата на протеклите процеси в ГДР.

Всички правителства в България непосредствено след ’89-та имаха за основна задача демонтажа на предишната система и, в много малка степен, визия за укрепване на националната сигурност. Пример за това не е само системата на МВР, но тя се превърна в знакова, като функция на така наречената тоталитарна държава. Съществен проблем е, че не бяха ясно разграничени отделните структурни звена и тяхната роля, а под общ знаменател бяха сложени всички работещи, в рамките на системата служители и сътрудници, и бяха „осветени“, без значение на важността и характера на изпълняваните от тях задачи, както и личната заплаха за физическото им оцеляване.

Така, наред с откровенните доносници, бяха поставени и изпълняващите задачи, аналогично на дейността на всяка сродна служба по света. Това е изгодно за всички, както и за бившите ни, така и за бъдещите ни партньори, но това нанесе непоправими щети. Време е да направим истинска равносметка, за да затворим тази страница, този исторически етап и да направим необходимата трансформация на работещата към момента комисия в един нов орган – Институт за национална памет, в съзвучие и адекватно на това какъв тип държава сме днес – член на ЕС и НАТО.

Ние от bulpress публикуваме Фейсбук съдържание на основание т. 2.4 от Statement of Rights and Responsibilities на Фейсбук: ”Когато публикуваш съдържание или информация, използвайки настройката “публично”, това означава, че позволяваш на всеки, включително и на лица извън Фейсбук, достъпа до и употребата на тази информация, както и да я свързват с теб (например с твоето име и профилна снимка).
Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция bulpress !

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!