Красимир Янков: МВР има ресурс, но ефективността му не е на задоволително ниво

Красимир Янков: МВР има ресурс, но ефективността му не е на задоволително ниво

Красимир Янков: Проблемът е как се ръководи работата на МВР

„МВР има ресурс, но ефективността му не е на задоволително ниво. Не е на очакваното ниво от гражданите заради начина, по който се управлява този ресурс”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Красимир Янков по време на парламентарен контрол към министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Според него проблемът не е в законодателството, а в това как се ръководи работата на МВР и заради несъстоятелните назначения в професионалното ръководство.

„Вие обяснявате на хората, че няма кадрови капацитет в МВР и мерките за борба с битовата престъпност не са сработили”, коментира народният представител и посочи, че по информация от МВР щатът му към края на 2015 г. е 49 752 души и има 4400 незаети места. „С оглед на последните събития, въпросът ми е дали има незаети места в щата на МВР и какви са причините да не е попълнен съставът на различните подразделения?”, попита той.

„С бруталния случай на саморазправа в Слънчев бряг, стана ясно, че Вие използвате информация от самите участници, сред които са и извършилите престъпление, за да обяснявате мотиви за това престъпление”, допълни Янков. Той посочи, че според статистика от МВР, 1 зает в МВР, отговоря за 159 български граждани. „Не е малко. Бюджетните разходи за разкриването на едно престъпление са 4203 лв., по данни за 2015г.”, каза още той.

Справете се с проблемите в сектор „Сигурност”. Иначе ще броите само трупове

„Имате съветници, които аз лично уличих, че разходите за тях са половин милион годишно. И това ли ви съветват – да абдикирате от работата по отношение на най-големия бич – битовата престъпност”, продължи с въпросите народният представител. По неговите думи сега се създава страх в българските граждани, че МВР не може да се справи с организираните престъпни групи. „266 са специализираните акции за 2015 г. Сега обяснявате за спешни специализирани акции в рамките на 24 часа. И какъв е резултатът?”, попита още той. Според него това, което виждат българските граждани и криминалният контингент е, че МВР не се справя.

„Аз лично съм много притеснен, че такива случаи, като този в Слънчев бряг, предстоят. Трябва ли да се случат 4-5 или 50 в българските курорти, където трябва да има специални мерки, защото там почиват и туристи. Да припомням ли атентата в Бургас или сега ще разчитаме на публични акции, с които да отклоните вниманието”, коментира депутатът от левицата. Той настоя министърът да се справи с проблемите в сектор „Сигурност”. „Призовавам ви да преосмислите и цялостната си концепция за Закона за МВР, които предлагате.

Това демотивира системата и редовите полицаи. Ако не го направите, Вие и премиерът само ще констатирате и броите трупове”, категоричен е Красимир Янков.
Източник: bsp.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!