Кремъл и Белия дом съобщиха за какво са разговаряли Путин и Обама

Кремъл и Белия дом съобщиха за какво са разговаряли Путин и Обама
Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама са обсъдили конфликтите в Сирия и Украйна по време на кратката си среща на международния форум в Перу, съобщава ТАСС, позовавайки се на прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков.

„Президентите изразиха съжаление, че не е достигнат прогрес по отношение на Украйна“, каза Песков. Той също така уточнява, че лидерите на двете страни са се договорили да търсят начини за разрешаване на проблемите в Сирия в оставащите два месеца до приключването на президентския мандат на Обама, включително и посредством преговори между министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Джон Кери.

От своя страна от Белия дом съобщават, че Обама е призовал Путин към спазване от Русия на договореностите в рамките на минските споразумения за урегулиране на конфликта в Донбас, „потвърждавайки желанието на САЩ и техните партньори да защитят суверенитета на Украйна“. Президентът на САЩ също така е подчертал необходимостта от продължаване на контактите на завеждащите външнополитическите ведомства на двете страни, за да „облекчат страданията на сирийския народ“, предава „Ройтерс“.

За Барак Обама сегашната среща на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество е последната в качеството му на президент.

През януари 2017 г. той ще бъде заменен от новоизбрания президент Доналд Тръмп.
Превод и редакция: БЛИЦ

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!