Кристиан Вигенин: Правата на българите да се спазват, но чужди държави да не се месят в изборите у нас

Вигенин: Правата на българите да се спазват, но чужди държави да не се месят в изборите у нас
Кристиан Вигенин: Oтправеното предложение към Корнелия Нинова за поста председател на Народното събрание е опит да се сподели отговорността за управлението на държавата

„Държим българските гражданите да имат конституционни права, но трябва да се намери достатъчно добра формула, която да ограничи възможността чужди държави да влияят върху вътрешно-политическия ни процес, чрез изборите“. Това заяви избраният за народен представител от „БСП за България“ Кристиан Вигенин в студиото на БТВ.

Той подчерта, че служебният кабинет не трябва да се занимава с въпроси, свързани с избирателното законодателство, а въпросът за уседналостта е един от тях. „Изразихме позиция, че мястото на този дебат е в парламента, с участието на гражданското общество“, допълни Вигенин. По неговите думи има различни идеи, които ще бъдат разгледани и дискутирани.

„Не сме съгласни да се ограничи възможността на българите в чужбина да гласуват. Оценяваме загрижеността на президента. Споделяме факта, че това е въпрос и на национална сигурност, ще търсим най-добрите решения“, каза още той. Избраният за народен представител обясни, че всеки може да изработи законопроект и да го представи на някой, който да го внесе.

„Президентът има право да има мнение по законодателството. Той всъщност е част от законодателния процес, защото има право на вето“, посочи Вигенин. Според него едно от първите неща, с които трябва да се заеме новото събрание е Изборният кодекс. Той припомни и позицията на БСП – да се направят промени, които ще гарантират половината народни представители да бъдат избрани мажоритарно, а останалите – пропорционално. „Това е добър компромис, който ще избегне риска от въвеждането на изцяло мажоритарна система, но ще направи важни стъпки към начина, по който се избират народните представители“, уточни той.

По повод позицията на външно министерство за ударите на САЩ срещу Сирия, народният представител заяви, че това не е смела позиция, а прибързана, която не кореспондира с реалностите. „Никой не очаква България да се впуска и да е една от първите, които подкрепят подобни удари. Трябваше да поискаме ясно разследване кой е отговорник и кой е извършил това нападение с химически оръжия в Сирия“, допълни Вигенин.

Той припомни, че през 2013 г. ООН е направило разследване, което е довело до съвместни усилия за унищожаване на химическия арсенал на Сирия. „По моя инициатива тогава успяхме да направим съвместна позиция между президент и премиер, която очерта посоката, която България ще следва в своята политика“, посочи Кристиан Вигенин и препоръча по важните въпроси да се търси съгласие между президент и премиер и важните дебати да бъдат в НС.

Според него отправеното предложение към Корнелия Нинова за поста председател на Народното събрание е опит да се сподели отговорността за управлението на държавата. „Това е изключително отговорен пост и опитът да се прехвърли като отговорност на левица е добра хитрина, но не приемаме това предложение, въпреки че оценяваме този жест“, допълни той.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!