Крум Зарков: Борисов досега нито веднъж не е дошъл в НС да потърси подкрепа и даде отчет за европредседателството

Крум Зарков: Борисов досега нито веднъж не е дошъл в НС да потърси подкрепа и даде отчет за европредседателството
Европа е близо до гражданите, когато за нея се говори

„Европа е близо до гражданите, когато за нея се говори тук, включително критично и в цялата й комплексност.

Ако не говорим комплексно и истински за Европа, тя остава пленена само от онези, които я споменават, за да се подхранва политическото и междуинституционално противопоставяне. А това е точно обратното на идеята за консенсус“.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков от парламентарната трибуна. Той подчерта, че от началото на българското председателство, „БСП за България“ е изразявала подкрепа и положително отношение.

„Конкретен израз на това ни отношение беше и активното ни участие и приемане на обща позиция на парламента в началото на декември миналата година. В тази обща наша позиция се съдържа принципна подкрепа за приоритетите, залегнали в програмата на българското председателство, както и поредица от теми, които народните представители, заедно, определихме като краткосрочни и дългосрочни приоритети за ЕС и България“, припомни той. По неговите думи в същата обща позиция се заявява и един определен принцип на работа.

„Разбрахме се, че нашият политически консенсус трябва да бъде поддържан и подхранван от регулярни срещи между правителството и Народното събрание“, каза още Зарков. Той посочи, че днешното изслушване е първото, четири месеца след началото на шестмесечното ни председателство.

„С активността на Комисията по европейските въпроси, както и възможностите, които дава блиц-контролът, до известна степен, можем да кажем, че министрите дават необходимата информация на Народното събрание. Същото не може да се каже за министър-председателя. Борисов досега нито веднъж не е дошъл да потърси подкрепата на парламента и да информира за резултатите от най-важните срещи – тези на правителствените и държавните ръководители, заседанията на Европейския съвет“, каза още народният представител.

Той обясни, че такива срещи на най-високо ниво от началото на българското председателство е имало две – на 23.02, където се е обсъждал ключовият за страната ни въпрос за многогодишната финансова рамка и на 22 и 23.03, където са се обсъждали въпроси като Турция, Западни Балкани, цифрова Европа, работните места и конкурентоспособността. „Българските позиции и резултати от тези срещи не бяха обсъждани в НС“, допълни той.

Крум Зарков подчерта, че през последния месец председателят на БСП Корнелия Нинова осъществи важни срещи с премиерите на Македония и Албания, президентът на Черна гора, а на 16.05 ще се съберат левите лидери на Европа. „Рано е да се дават оценки, да се хвалим и критикуваме. Но в днешното обсъждане си заслужава да отбележим няколко неща – отсега да благодарим, но и да насърчим в усилията им стотиците служещи в българската и европейската администрация, които технически и експертно обезпечават стотиците и хиляди мероприятия“, каза още Зарков.

Според него обаче, политическа оценка на председателството не може да е само количествена. „Броят на срещите не е толкова важен, колкото техните резултати“, допълни той. Народният представител обърна внимание на два аспекта, в които има допълнителни усилия и при които България е в особено качество.

„На първо място, поради географското си положение, имаме интерес да се опитаме да придвижим много по-напред законодателния пакет, свързан с миграцията. Съзнаваме, че това не е лесно, но можете да разчитате на нашата подкрепа и експертиза“, заяви Крум Зарков.

Той е на мнение, че този въпрос трябва да бъде обсъден в пленарна зала, за да може да имаме консолидирана позиция. „И на второ място- поради факта, че европейският комисар, излъчен от България, пое именно този ресор, наложително е да се ускори работата по отношение на цифровия пазар и в частност на проекта на директива за авторските права в единния цифров пазар и проекта на регламент на регулиране на свободното движение на налични данни в ЕС“, коментира Зарков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!