Крум Зарков за Комисията ЧЕЗ: Информацията, предоставена от ЧЕЗ и информацията на правителството си противоречат

Крум Зарков за Комисията ЧЕЗ: Информацията, предоставена от ЧЕЗ и информацията на правителството си противоречат
Защо компанията иска 51% увеличение на нощната тарифа, както и други доста съществени увеличения?

„Според писмо, представено в Комисията за ЧЕЗ от самата компания, през всички правителствени периоди, представители на компанията са обсъждали с българските власти желанието ЧЕЗ да се продава и е дадена възможност, ако се интересува, държавата да направи своята оферта.

Постъпи и писмо от премиера Борисов, който твърди, че никога не са водени такива разговори. Тези противоречия са и причина БСП да предложи създаването на Комисията за ЧЕЗ в НС.” Това заяви зам.-председателят на ПГ „БСП за България” и член на временната комисия за ЧЕЗ в НС Крум Зарков пред БНР.

„Една българска банка е дала готовност за кредитиране на стойност 80 милиона. Тя е била информирана от консултанта на фирмата Инерком, че това ще бъде фирмата, която ЧЕЗ ще избере и е поискано да финансира известна стойност, банката приема”, обясни Зарков.

Той отбеляза заявеното от Инерком- че има активи за 100 млн. „Но до 300 млн. има още много пари, които трябва да се дадат за сделката. Трябва да се знае обаче- кой ще даде тези пари и ще стане реален купувач, защото от него ще зависи токът на една трета от България и половината й население”, подчета Зарков.

Той изтъкна, че от отговорите става ясно, че сегашното правителство или не е виждало какво става, или се е правило, че не вижда. Крум Зарков каза също, че във вторник Комисията ще изслуша и кандидата за купувач.

„Пред ЧЕЗ Инерком е представила достатъчно убедителни за чешката компания доказателства за произхода на средствата, с които ще я купи. Мисля, че тази информация трябва да бъде предоставена и на комисията, както и на цялото общество” обясни Зарков.

Защо ЧЕЗ иска 51% увеличение на нощната тарифа, както и други доста съществени увеличения?

„Защо ЧЕЗ иска 51% увеличение на нощната тарифа, както и други доста съществени увеличения? Другите два оператора искат увеличение, но в рамките на 5-6%”, попита Крум Зарков.

Според него трябва да стане ясно- дали Инерком знае за увеличението, което иска ЧЕЗ, дали споделя тази ценова политика.

„Въобще, какви са вижданията на Инерком за ценовата политика в бъдеще, а също и за вече одобрената инвестиционна програма на ЧЕЗ, е важно да се знае“, заяви също Зарков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!