Крум Зарков: Няма сфера в държавата, в която възнагражденията да растат с такава скорост, както в парламента

Крум Зарков: Няма сфера в държавата, в която възнагражденията да растат с такава скорост, както в парламента
„За изминалите 12 месеца възнаграждението ни бе преизчислявано няколко пъти – като днес то е 3540 лв., а в началото на мандата бе 3210 лв.

Няма сфера в държавата, в която възнагражденията да растат с такава скорост, както в парламента. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков от парламентарната трибуна.

„Затова предлагаме основното месечно възнаграждение на народните представители да бъде определено на точно 2976 лв. – с колкото е приключило предишното Народно събрание и то да не се преизчислява до края на мандата”. Той предложи почивните дни  на народните представители да бъдат такива, каквито са за останалите български граждани, а единствената ваканция на парламента да бъде от 1 до 31 август.

„Заплатата на народните представители ще се намали с около 600 лв. месечно. Това спестява 5,2 млн. лв. на държавния бюджет. Още около 200 души са обвързани с нашите заплати и ако предложението ни бъде прието, в следващите три години ще бъдат спестени около 15 млн. лв.

Всеки има кауза, която може да бъде подкрепена с тези пари и да бъде много по-близка до гражданите”, обясни Зарков. Той припомни, че близо 30% от българите са декларирали доход под 250 лв. през изминалата година,  а повече от 1 млн. лв. са декларирали между 250 лв. и 600 лв.

„Не е нормално голяма част от нашите сънародници да работят за заплата под средната, а ние да работим за три. Затова нашето предложение не е популизъм, а солидарност”, категоричен бе той. Зарков добави, че надали с това решение парламентът ще преодолее пропастта, която го разделя от българските граждани. „Време е да се променим и това може да започне от днес”, заяви Крум Зарков.

Филип Попов: Естествено е ГЕРБ да си увеличават заплатите, след като взеха 16 млрд. лв заем и друг ще плаща

„Съвсем естествено е управляващите да си увеличават заплатите, след като изтеглиха 16 млрд. лв. заем и друг ще ги плаща“, заяви народният представител от „БСП за България“ Филип Попов. „Като слушам управляващите, живи да ги оплачат хората – продали си фирмите, работят денонощно, било несправедливо. Кое е несправедливо? За 4 дни работа в седмицата получават 8 пъти над минималната работна заплата“, допълни той.

Според него управляващите живеят в един измислен свят, като в приказката за стълбата – качили са се горе и не виждат какво се случва долу“, коментира той. Попов поиска, след като се показва графика колко взимат народните представители в Германия, да се покаже и графика на доходите на българите и германците. За пример посочи и Кипър, където народните представители получават 3 пъти над минималната заплата, а в България разликата е 7-8 пъти.

Попов обясни, че Народното събрание има три функции – законодателна, контрол върху изпълнителната власт и форум, който формира общественото мнение. „Какво обществено мнение формират тук народните представители, когато казват, че са се преработили и получават 8 пъти над минималната работна заплата?“, попита той.

По неговите думи е жалко, че работата на Народното събрание се свежда само до гласуването. „Това показва тяхното отношение към целия законодателен процес. Но той е много повече и се изразява във внасяне на законопроекти. Колко законопроекта внесоха управляващите и колко ние, от „БСП за България“?“, продължи с въпросите депутатът от левицата.

Славчо Велков: Ако Нинова е заработила 120 лв., то Цветанов – 60 лв.

„Ако Нинова е заработила 120 лв., то Цветанов – 60 лв.“, коментира народният представител от ПГ на „БСП за България“ Славчо Велков. Той помоли председателя на НС Цвета Караянчева да предостави справките кой месец кой колко е отсъствал. „Ако има командировки, е естествено да има нула пъти гласуване“, обясни Велков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!