Крум Зарков: Предстоящите избори са началото на смяната на модела ГЕРБ

Крум Зарков: Предстоящите избори са началото на смяната на модела ГЕРБ

Крум Зарков: ГЕРБ да понесе отговорност за провала на Плевнелиев

„Ще се борим за промяна – печелим президентските избори, а след това и изпълнителната власт”. Това заяви е ефира на БНР Крум Зарков, член на ИБ на БСП.

По отношение на отправеното предизвикателство от лидера на левицата Корнелия Нинова към премиера Борисов за лидерска битка на президентските избори, каквато той сам е пожелал, Зарков заяви, че с изтичането на срока и неговият отговор министър-председателят е избягал от тази битка.

По думите му схващането, че президентската институция не е важна, е дълбоко погрешно. „Президентът има важни за страната правомощия и може да се намесва в практически всички власти  – в законодателната чрез своето вето, в изпълнителната и съдебната с номинации. Той има и онази най-силна власт в демократичното общество да се обръща към народа”, обясни социалистът.

Зарков заяви, че това, което ГЕРБ правят, подценявайки тази институция, е от една страна да се застраховат от евентуалната загуба, а от друга страна – да се разграничат от трагичния мандат на техния президент. „Ние дадохме своята категорична политическа оценка – мандатът на Росен Плевнелиев е политически провал във вътрешен и външен план.

Държим партията, която го издигна, да поема своята отговорност за този провал”, категоричен бе той. По думите му тези избори са началото на смяната на модела на управление на ГЕРБ. „Ние ще се борим. Първо печелим президентството, а след това и изпълнителната власт”, каза още той. Зарков подчерта, че обединението в ляво ще бъде търсено на принципна основа и всички партии, с които са били проведени разговори, са споделили оценката за мандата на Плевнелиев и нуждата от промяна на президентската институция и на държавата.

Единственото решение за „Белене” е рестарт на проекта

Зарков обясни, че управляващите от една страна твърдят, че „Белене” е неизгоден проект и с този аргумент са го спрели, а от друга страна сега частни инвеститори ще идват да го спасяват.

„Държавата има интерес от този проект и да участва в него активно. Затова ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ внесе законопроект, с който да се вдигне този мораториум и да се отвори пътят за диалог”, заяви той и напомни, че от ляво са предупреждавали многократно за арбитражното дело, но един тогавашен министър е обяснявал как ще „напляска” руснаците и после е отишъл точно при тях. „Трябва да му се поиска да плати поне един ден лихва за това „напляскване”, подчерта социалистът.

„Има само едно решение – рестарт на проекта Белене с необходимото държавно участие, без което няма как да се случи”, категоричен бе Зарков. Той обясни, че за да се случи това, са необходими 2 условия – затопляне на отношенията с Русия по този казус, който може да послужи за затопляне в по-широк мащаб; намиране на сериозен стратегически инвеститор, който заедно с държавата да може да реализира този проект.
Източник: bsp.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!