Крум Зарков: Според институциите Ковачки няма нищо общо с енергетиката, а Жирардели е собственик на Банско

Крум Зарков: Според институциите Ковачки няма нищо общо с енергетиката, а Жирардели е собственик на Банско
„Работодатели се обръщат към КЗК с много сериозни данни и сигнали за нередности в енергетиката, а им се отговаря с въпросник. Това по себе си е показателно какво може да се очаква от българските институции“.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков във връзка със сигнал на работодатели до КЗК, че свързани с Христо Ковачки дружества, производители и търговци на ел. енергия, са успели да постигнат монополно положение. Той припомни, че в отговора, който председателят на КЗК изпраща до работодателите, е обяснено, че в енергетиката няма свързани лица.

„Това на пръв поглед е така, защото дружествата, които са овладели българската енергетика, са регистрирани в Никозия, Ларнака, Сейшелите и други екзотични места“, заяви Зарков. Народният представител добави, че иска да напомни на КЗК и КЕВР, че в България има закон, свързан с  икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим и според него те нямат право на дейности и процедури по предоставяне на лиценз по Закона за енергетиката.

“Има ли в българската енергетика офшорни фирми? Какво правят те там и имат ли лицензи? Но защо да питаме българските институции, след като според тях Христо Ковачки няма нищо общо с енергетиката, а Марк Жирардели е собственик на Банско“, попита социалистът.  Той коментира, че тази голяма лъжа не само, че не се развенчава, а се прави всичко възможно да се превърне в истина, но БСП няма да допусне това да се случи.

БСП ще внесе предложения за промени в НК заради убийството в Сотиря

Във връзка с убийството в Сотиря Крум Зарков заяви, че зверството  е потресло всички българи и няма закон, който да е достатъчно строг за случилото се. „Както винаги, за съжаление и тук се действа след събитията. Този случай показва и какво се случва в затворите, където хората вместо да бъдат превъзпитавани, излизат още по-озверели, както и в какво общество живеем“, коментира Зарков.  Той обяви, че БСП ще внесе конкретни предложения за промени в НК още в началото на новата сесия на парламента.

„Ние винаги сме имали позиция и по предложение на левицата през 2009 г. е прието съкратеното съдебно следствие да не се прилага при такива особено тежки престъпления“, припомни Крум Зарков. Народният представител бе категоричен, че има престъпления, за които бързото производство не бива да се прилага и това е едно от тях.

„НК се изменя след всяко такова тежко престъпление и това за съжаление го прави неефективен. Министерство на правосъдието се беше ангажирало, че ще има нова цялостна концепция за наказателната политика на България и тя трябваше да е готова до края на миналата година. Докато нямаме такава стратегия, само ще констатираме подобни зверства“, заключи Зарков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!