Лавров: Русия ще продължи усилията за уреждане на сирийския конфликт въпреки раздора със САЩ

Лавров: Русия ще продължи усилията за уреждане на сирийския конфликт въпреки раздора със САЩ

Русия ще продължи усилията за уреждане на сирийския конфликт и след решението на САЩ да прекратят сътрудничеството с нея, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Според него споразумението между Москва и Вашингтон е било провалено от онези, които кроят планове за силов сценарий.

Лавров говори на среща с видния ливански политик Саад Харири, бивш премиер на Ливан, а сега лидер на движението „Мустакбал“, предава БТА.

„За съжаление от самото начало имаше мнозина, които желаеха постигнатите договорености да бъдат провалени, включително и в американското правителство. За огромно съжаление тези, които бяха против политическо уреждане на сирийската криза, срещу изпълнение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и явно кроят силов сценарий, вчера успяха да постигнат това“, отбеляза Лавров.

„Заради вътрешни противоречия САЩ не се оказаха в състояние да изпълнят своите задължения по нашите споразумения не само що се отнася до разграничаването между т.нар. умерена опозиция и (терористичната групировка) „Джебхат ан Нусра“, но и що се отнася до конкретните задължения по разблокирането на пътя „Кастело“ като най-важна артерия за решаване на хуманитарните проблеми на Алепо. Това е печално и тъжно“, подчерта той.

„Относно това, че цял свят гледа към Русия във връзка със ситуацията в Алепо – надявам се, че все пак ще гледат и в други посоки, продължи министърът. Защото иначе може да бъдат проспани действията на онези, които продължават да поощряват терористите, които не са в състояние да разделят терористите от умерената опозиция. Затова ние не бягаме от своята отговорност. Но ние не скръстваме ръце и ще се стремим решенията на Съвета за сигурност на ООН да се изпълняват. Смятаме, че Международната група за подкрепа за Сирия може и трябва да изиграе тук важна, водеща роля“, заключи Лавров.

Ливанският гост изрази мнение, че Русия може да намери решение на кризата в Сирия и на нейния най-важен аспект в днешния ден – ситуацията около Алепо.

Саад Харири подчерта, че международните терористични групировки „Ислямска държава“, „Джебхат ан Нусра“ и „Ал Кайда“ нямат нищо общо с исляма и изопачават неговите принципи. „Казвам това като ливанец, като мюсюлманин сунит“, добави той.

Харири изрази благодарност на Русия и на нейния президент Владимир Путин „за помощта, оказвана на ливанската армия, за финансовата помощ, за помощта в създалата се ситуация със сирийските бежанци“. Той изрази мнение, че „Русия може да изиграе важна роля и за стабилизация на Ливан“.
Източник:  epicenter.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!