Легендарен руски космонавт почина внезапно след завръщането си от България

Легендарен руски космонавт почина внезапно след завръщането си от България
Броени дни след посещението си в Пловдив почина руският космонавт Игор Волк. Славният ас си е отишъл в навечерието на своята 80-годишнина, съобщава ТАСС, като се позовава на информация от общинската администрация на гр. Жуковский край Москва.

„На 3 януари почина Игор Петрович Волк. Игор Петрович бе представител на легендарното поколение летци-космонавти – човек с голяма сила, воля и мъжество, професионалист от най-висока класа, който направи много за развитието на отечествената космическа програма и за много големи научно-изследователски проекти. Изразяваме искрените си съболезнования на семейството, роднините, приятелите, колегите и близките на Игор Петрович, споделяме с тях скръбта от загубата“, се казва в съобщението на сайта на град Жуковски.

Игор Волк бе летец-изпитател на самолетите Су-27 и Су-27УБ, на свръхзвуковите МиГ-21, МиГ-23, МиГ-25, МиГ-29 и много други. През 1984 година Волк извършва полет на борда на космическия кораб „Союз Т-12“ и до орбиталната станция „Салют-7“. Продължителността на престоя му в космоса е 11 денонощия и 19 часа.

Игор Петрович Волк е роден на 12 април 1937 година в Змийов. Той е заслужил летец-изпитател, получил право на пилотиране на всички типове самолети на въоръжение в СССР. Герой на Съветския съюз, носител на 5 държавни отличи и ордени, президент на международната асоциация „Земя и космонавтика”, полковник от запаса. Общият му нальот е над 7000 часа, половината в изпитателни полети. През годините се превръща в учебник за летците-изпитатели. Той пръв в света прави изпитания на поведението на самолетите при свръхкритични ъгли на атака.

Като президент на международната асоциация „Земя и космонавтика” Волк представи в Пловдив преди дни новия проект, по който работи – „Децата и авиацията”. Именно този фонд бе една от причините за посещението му в Пловдив и България. Фондът има за цел да създаде градче на бъдещето за развитие на авиацията и неговите създатели смятат, че страната ни е подходящо място това да се случи.

При посещението му в Пловдив Игор Волк загатна, че президентът на Русия Владимир Путин може да посети България през пролетта на 2017 г., за да се срещне с новия президент Румен Радев.
Източник: blitz.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!