Любомир Бонев към министър Николай Нанков: Вие ли ще бъдете министър другата седмица или не?

Любомир Бонев към министър Николай Нанков: Вие ли ще бъдете министър другата седмица или не?
Пътищата не трябва да убиват!

„Вие сте в оставка, вие ли ще бъдете министър и другата седмица, или не? Трябва да знаем тежестта на вашия отговор, каква е политиката на МРРБ за осигуряване и поддържане на качеството на пътищата от републиканската пътна мрежа“.

Този въпрос отправи народният представител от ПГ на „БСП за България“ Любомир Бонев към министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той подчерта, че въпросът му касае състоянието и поддръжката на пътищата от републиканската пътна мрежа. По думите му експлоатационното състояние определя възможността да бъде използван един път по предназначение в пълния обем на неговите функции.

Според него лошото качество на един път означава липса на такъв. „В особена степен това важи за пътищата от републиканската пътна мрежа, които осигуряват транспортните връзки от национално значение.

За съжаление, България винаги е на едно от последните места по качество на пътища, в която и да е класация, последната от които е на Световния икономически форум. Индексът на глобалната конкурентоспособност 2017 г. – 2018 г. ни поставя на 93 място от 147 страни“, обясни той и подчерта, че преди нас са класирани държави като Танзания, Хондурас, Ботсвана, Замбия, Мали, Ямайка, Кабо Верде, Гана , Шри Ланка.

„Пътищата трябва да се строят така, че да не убиват“, категоричен бе Любомир Бонев. По думите му това означава промяна на нормативната база относно проектирането и изграждането на обезопасяващи съоръжения.

Според него друг голям проблем е липсата на контрол по строителството – качество на използваните материали, гаранционни срокове, технологични процеси при изграждането. Не на последно място той посочи и правилната експлоатация и поддръжка на пътищата.  „След всичко това следва въпросът- кой носи политическата отговорност за несвършена работа. Ако не промените порочните практики и не се носи тази отговорност, независимо дали ще се въведе ТОЛ система, ще се отпускат ли средства от републиканския бюджет или евросредства, ефектът ще бъде нулев“, заключи Любомир Бонев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!