Македонският президент написа кърваво писмо до Тръмп, Ердоган, Туск и Столтенберг

Македонският президент написа кърваво писмо до Тръмп, Ердоган, Туск и Столтенберг
Създадената в чужбина албанска платформа за Република Македония застрашава суверенитета и независимостта на страната, довеждайки Македония до положението на подчиненост или зависимост спрямо друга държава.

Това се казва в писмо на македонския президент Георге Иванов до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и до президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Турция Реджеп Ердоган, които са стратегически партньори на Македония. То бе разпространено от пресслужбата на Президентството, уточнява БГНЕС.

„След парламентарните избори в Република Македония под покровителството на албанския премиер Еди Рама и неговия министър на външните работи в Тирана беше създадена платформа за албанците в Република Македония. Тиранската платформа се превърна в условие за формиране на правителство в Скопие. Платформата е следизборен документ, създаден в друга държава, в кабинета на чужд държавник и чрез премиера на друга държава.

С тази платформа се застрашава суверенитетът и независимостта на Република Македония, която бива доведена до положението на подчиненост и зависимост от друга държава“, посочва македонският президент.  Реализацията на платформата предвижда промени в Конституцията на Република Македония, което би застрашило унитарния характер на държавата.

Платформата нарушава Охридският рамков договор, който регулира отношенията между етническите общности. В нарушение на Охридския рамков договор платформата е дискриминаторска спрямо други етнически общности, защото са дава приоритет само на една общност. Тази платформа на Тирана допълнително ще дестабилизира вътрешно-политическото положение и ще задълбочи междуетническото напрежение в Македония.

Начинът, по който е обявена, и изявите на официалните представители на Република Албания и Република Косово се отразяват негативно върху съседските отношения и дестабилизират региона на Западните Балкани“ посочва още македонският президент.

Той добави, че е изразил тази позиция пред ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини и еврокомисаря Йоханес Хан, от които е поискал категорично и ясно да отхвърлят платформата.  „Смятам, че осъждането и отхвърлянето на платформата е единственият начин да се излезе от безизходното положение, в което се намираме. Само по този начин ще постигнем целите на Договора от Пържино, бъдещите реформаторски приоритети, политическото стабилизиране, намаляване на междупартийното и междуетническото напрежение в Република Македония и връщането на държавата по пътя на европейската и евроатлантическата интеграция.

Очаквам да осъдите намесата във вътрешните работи на Република Македония от страна на две нейни съседни държави, които желаят да влязат в ЕС. Разбира се, очаквам да изпратите силно послание до нашия крехък регион за неприкосновеността на границите на Балканите и да препотвърдите европейската и евроатлантическата перспектива на страните от региона. Липсата на открито осъждане на платформата на Тирана от страна на международната общност само ще подхрани аналогични амбиции в нашия, но и в други региони на Европа със сложна етническа, религиозна и езикова реалност.

Най-искрено се надявам да срещна Вашето разбиране“, казва се накрая в писмото обръщение.  Той е съпроводено с копие от „албанската платформа“, както и с изяви на официални представители на Албания и Косово.
Източник: blitz.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!