Марио Томов Трайков: Дерзай народе Бог е с нас!

Марио Томов Трайков: Дерзай народе Бог е с нас!

Марио Томов Трайков един урок по родолюбие !
Една история напоена с кръв и гордост, една история изпълнен с чест за един род и един народ, за едно знаме напоено с кръв, едно знаме с надпис „Дерзай народе Бог е с нас!“ Днес ще Ви разкажем една история за родолюбие !знамето на Апостол Войвода Марио Томов Трайков

Дядото на Марио Томов Трайков се е казвал Тома Дураков от Енидже, бил е четник от четата на Апостол войвода, четник и десятник, командир на десет четници и той е доброволец в Балканската и Междусъюзническата война. Убит 11 дни преди края на войната.
Тома Дураков не се е женил, отдал е живота си за освобождението на Македония !

Геройски загинал на брега на река Вардар при село Моин, убит от сърбите за свободата на Македония! Малко предистория на една светиня и на едно знаме ! След убийството на Апостол войвода, който е бил отровен от гръкомани, дядото на Марио Томов Трайков заедно със своите четници Тома Дураков запалват цялото село Крушари и избиват цялото население и животни като така отмъщават за Войводата !

Справка в Музеят на Благоевград удостоверява кой е Тома Дураков от Енидже!Марио Томов Трайков

След убийството на Апостол войвода Тома Дураков дава знамето на бабата на Марио Томов Трайков.
Сестрата на Тома Дураков през 1924 година идва в България вдовица с малолетните си деца – Славка, Иван и Тома, пренасяйки знамето на Апостол войвода.
Сестрата на Тома Дураков  с риск за животът си пренася знамето в България увито на кръста и скрито под поясът и така тя спасява светинята на четата на Апостол войвода и знамето символ на Илинденско-преображенското въстание – 1903 година с надпис ”Свобода или Смърт” и „Дерзай народе Бог е с нас”!Апостол_войвода Марио Томов Трайков

Напоено с кръвта на поборниците се озовава в България съхранено от чичото на Марио Томов Трайков Иван Трайков и по-късно дарено на НВИМ! Бабата на Марио Томов Трайков е била член на БКП до смъртта си през 1959 година ! Нейният син Тома Трайков и племенник на Тома Дураков също има интересна съдба! Той е бил сътрудник на Емил Марков и осъден по процеса Емил Марков на 15 години затвор през 1943г.

Апостол Войвода -Енеджевардарското слънце

Апостол Войвода -Енеджевардарското слънце

Емил Марков е командир на главния щаб на нова Народноосвободителна въстаническа армия !
Тома Трайков убива и фашиста, дясната ръка на Иван Михайлов, Ванче през 1934г.
По-късно освободен и многократно награждаван за приносът си към отечеството с множество ордени и медали, и значки !

Активен борец 1-ва степен, герой на социалистическият труд и множество отличия!
Неговите синове са Марио Томов Трайков и брат му Димитър Трайков работили за държавната сигурност на народна република България и министерството на вътрешните работи !

Синът на Димитър Трайков също е кръстен на дядо си и на героят от войната Тома Дураков Тома !
Изучени и възпитани в духът на родолюбието и патриотизмът, възпитани да пазят честа и името дедите си, работили в структурите преди десети ! Членове на БКП и БСП, хора занимаващи се с обществено полезна дейност в услуга на обществото и родината !Марио Томов Трайков

Марио Томов Трайков завършва Школа на спец служби през 1986 г. за някой Съветски възпитаник.
От Москва За други активен функционер в БСП като бе номиниран от БСП за президент република България и достоен мъж, който пренасочва своят авторитет към ген. Румен Радев !

Всички знаем, че в БСП няма случайност и когато се издига кандидатурата на някой той е проверяван както се казва до девето коляно – дали е честен, доблестен, дали е патриот, дали има и най-малкото съмнение за неговият морал и достойно поведение!
Марио Томов Трайков е преминал ситото на службите и партийните структури и върху неговото име няма и капчица съмнение.
Днес той е възпитал двама синове, които вървят по неговият път да служат на една страна, на една родина и една партия БСП !знамето на Апостол Войвода Марио Томов Трайков

Те носят името на техният роднина четник и като негови наследници пазят и тачат родовата памет и честа на семейството !

Предишната съпруга на Марио Томов Трайков е била лекар, но за зла съдба умира от рак на белите дробове, но оставя след себе си едни прекрасни деца и един силен мъж !
Марио Томов Трайков има двама сина. Тома големия в Германия. Тома малкия в БСП. Има и дъщеря Мария на 16 години. Дъщеря му Слава е на 3 години и половина. Прадядото на Слава е Първи Секретар на КПСС на Гигенски район в Казахстан.

Много са наследниците кръстени на Тома Трайков и Тома Дураков! Справка направена в интернет показва, че децата родени 1913 -1920 в гръцка Македония носещи името Тома са кръстени на Тома Дураков ! Много са имената в родословното дърво на Тома Дураков от Енидже и изплуват всякакви личности като Тома Бинчев, поет кръстен на Тома Трайков и Тома Дураков както и Тома Келташев от Бургас също е кръстен на Тома Дураков! Дори в Енедже Вардар сега Яница живее Тома Пелка. Пак наследник на Тома Дураков от Енидже !

Да носиш славата и честа на една родова гордост е голяма отговорност, защото името не е само отговорност към предците ти, а и задължение към идните, защото трябва да възпиташ и предадеш пламъкът на войводата и в идните !
Както олимпийският огън се е предавал така и родолюбието и патриотизмът се предава от баща на син, на внуци за да достигне днес тази история до нас !

Днес Марио Томов Трайков казва „ Дерзай народе Бог е с нас ”! А ние от БУЛПРЕСС бихме добавили, че „Господ Бог дава, но сам в кошара не вкарва“ и трябва много да обичаш Родината си за да се посветиш на нея и много труд в името на България!

Дерзайте Българи Господ Бог е с нас!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!