Марк Фъргюсън пред CNN : Русия счита НАТО за заплаха !

Марк Фъргюсън пред CNN : Русия счита НАТО за заплаха !

Марк Фъргюсън пред CNN : Русия счита НАТО за заплаха !

CNN: АДМИРАЛ ОТ САЩ ВИСОКО ОЦЕНИ НОВИТЕ РУСКИ ПОДВОДНИЦИ
Русия разполага балистични ракети и ударни подводници в такива количества, с такъв размах и с такава агресия, каквито светът не е виждал вече 20 години. В ексклузивно интервю с командващия военно-морските сили на САЩ в Европа заяви пред CNN, че нарасващото въоръжение е част от тревожен стратегически план на Русия.

Марк Фъргюсън, адмирал, командващ военно-морските войски на САЩ в Европа: Напълно е ясно, че Русия счита НАТО за заплаха за собственото си съществуване. Те изначално смятат нашия военен потенциал за заплаха за Русия.

Безпокойството на САЩ се засилва от това, че Русия разполага нови подводници, които военно-морските войски на САЩ все по-трудно могат да проследяват, защото за тяхното създаване са отделени дълги години, а в разработката им са вложени милиарди долари. Тези подводници са по-тихи, по-добре въоръжени и имат голям ресурс за действие.

Руските подводници са значително по-незабележими, по-тихи. Виждаме, че те са снабдени с най-нови системи въоръжение, ракетни системи, могат да поразяват целите на сушата от далечно разстояние.

Зад увеличената активност на руските подводници стои план за по-широка военна експанзия. В района на полярния кръг Русия модернизира и строи около 20 нови военни бази, увеличавайки възможността си да изпрати подводници през ключовия проход между Гренландия, Исландия и Великобритания в Атлантическия океан — близо до териториалните води на САЩ и НАТО.

Не толкова отдавна Москва разположи шест подводници в Черно море, засилвайки военния потенциал на Русия в Средиземно море. САЩ считат, че новата активност има за цел да лиши НАТО, включително САЩ, от способността да действат в т.нар. руска «близка чужбина».

Виждаме, че подобни операции са насочени не само към защита на фланговете на Русия откъм море, но и за възпрепятстване на операциите на НАТО в пределите на тези флангове. Имам предвид Балтийско и Черно морета, а също участъци в Северния Ледовит океан, редом до Норвегия.

Разтревожени от разполагането на новите руски подводници, САЩ и техните съюзници в алианса стартират нови учения по провоподводна отбрана и разполагат нови системи, включително разузнавателния самолет Р8 Poseidon.

Самолетът може да бъде въоръжен с торпеда, за да унищожи руските подводници.

Увеличението на военната активност на Русия се разпространява и във въздушното пространство. Тази седмица руски изтребители прелетяха в непосредствена близост до американския самолетоносач «Доналд Кук» — на разстояние 30 фута (около 9 метра, това не е виждано от времето на студената война.

Ние изпращахме радиосигнали на английски и руски, а самолетът на реагираше и следваше курса си право към кораба. Подобни случаи имаше и по-рано, но това беше особен, заради близостта към кораба, висотата на полета и курса на изтребителя.
В ефир на 15 април 2016 година
Това съобщи: Петя Паликрушева
Източник:bgr.news-front.info

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!