Мая Манолова сезира КС за ранното пенсиониране

Мая Манолова сезира КС за ранното пенсиониране

Мая Манолова сезира КС за ранното пенсиониране

Вижте какво направи Мая Манолова!

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Конституционния съд заради ранното пенсиониране за работещите от масовата трета категория.
Това съобщи Манолова пред депутатите от социалната комисия при представяне на отчета за дейността на институцията за м.г.

От началото на тази година всеки, който има необходимия стаж за пенсия, но не е навършил годините, може да излезе до 12 месеца по-рано в пенсия. Заради липсващите месеци до възрастта обаче този човек ще получава намалена пенсия пожизнено.
Намалението е с 0.4% за всеки недостигащ месец.

Именно пожизненото намаление на пенсията според Манолова е несправедливо и след допитване до експерти тя е подготвила жалба до Конституционния съд. Гъвкавото пенсиониране бе въведено с пенсионната реформа на втория кабинет на ГЕРБ.

При дебатите БСП предложиха тази възможност да съществува 24 месеца преди навършване на годините и стажа за пенсия, но в тяхното предложение не се посочваше нищо за размер на пенсията.
Източник:financebg.com

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!