Михаил Миков: Когато няма държава, влизат правилата на джунглата

Михаил Миков: Когато няма държава, влизат правилата на джунглата

Миков за социалната политика на управляващите: „Ако не беше тъжно, щеше да е доста смешно”

„МВР не е в състояние да опази границата ни, след като там бе изпратена и армията. В същото време се прави всичко възможно от министъра, политическото ръководство и премиера да се демотивират служителите в МВР”. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в сутрешния блок на БТВ. Той бе категоричен, че няма желаещи да работят в системата. „Да съкращаваш МВР, когато тероризмът се превръща в основна заплаха, когато трафикът на границата ни се превръща в основна заплаха – това е безумие”, категоричен бе лидерът на социалистите и бивш вътрешен министър.

Според него у нас вече има сериозно отсъствие на държавата и на държавността. „Когато няма държава, когато в държавата ни важи законът на силния, тогава влизат правилата на джунглата. А говорим, че сме в Европа – парадоксално е”, заяви Миков. Социалистът коментира, че към настоящия момент у нас, за съжаление, законът се свежда до „нещо, заради което се карат депутатите в Народното събрание или периодически се говори, че ще бъде изменено от тях”. Той допълни, че именно демонстрацията на сила по принципа „Законът – това съм аз”, която се прави от властта, от Борисов години наред, възпитава поведение на саморазправа у хората.

Миков за социалната политика на управляващите: „Ако не беше тъжно, щеше да е доста смешно”

„Ако не беше тъжно, щеше да е доста смешно” – така коментира Михаил Миков опитите за осъществяване на социална политика от управляващите. „Ако вземем равнището на заплащане на труда в България – ще видим, че българският работник получава средно 15,5% от европейската заплата, а БВП на страната ни е около 45% от средноевропейския. А с пенсионната реформа на управляващите, пенсионерите едва ли ще дочакат пенсионна възраст”, аргументира се Миков. По думите му правителството на Борисов е виновно за това, че усилва тенденцията на асоциалност, която следва от години неолибералният модел, при който печалбата е в основата на всичко, трудът е принизен и липсва перспектива.

„Когато трудът е мачкан, когато обществото е дезинтегрирано, когато социалната държава е ликвидирана, бедността и неравенствата са всеобщо усещане – няма за какво да се разправяме с чуждици като реформа, стабилност и подобни реторики. Няма как, когато животът е грозен, термините да са красиви”, коментира той на въпрос относно използваната от настоящото ръководство лява реторика. „Става въпрос за назоваване на нещата с истинските им имена”, категоричен бе Миков. Според председателя на БСП не е възможно с неолибералната риторика да се продължава замъгляването на главите на хората. „Те разбират, че животът е нещо различно от това, което се изсипва от телевизионните екрани”, категоричен бе Миков.

Той допълни, че България намалява с 48 000 души годишно. „Тези данни са много ясен измерител дали страната ни е социална държава, а не думите на Борисов и антикризисния му ПР”.

Големият въпрос е накъде върви държавата?”,

попита лидерът на левицата.

По повод обществените поръчки и тяхното спиране Михаил Миков бе категоричен, че е очевидно, че „държавата разпределя порциите – в лицето на премиера”. Председателят на левицата допълни, че оградата с Турция е типичен пример как непрозрачно се харчат пари. Според него спирането на обществени поръчки вероятно цели преразпределение, поради невъзможността те да се плащат. „Има страх от това, че с тегленето на 16 млрд. дълг, влизаме в дългова спирала и тези поръчки няма да могат да се плащат”, обясни Михаил Миков.

Той каза също, че продължава да се тегли външен дълг, който се влага в неща, които не носят възвръщаемост. „Идва големият въпрос с връщането на дълга и политиците ще трябва да го решават – как, без да си насочил тези средства в икономиката, която да донесе доходи за хората и държавата, ще се връщат парите от гражданите, и то в краткосрочен план?”, попита Миков. Той поясни, че само след няколко години тези пари трябва да се връщат, а те не са донесли очакваното увеличение на БВП и потреблението в страната ни.

В БСП има голямо обновление, в редиците на партията има много млади хора

На въпрос за това, което се случва в БСП, Миков обясни, че в левицата текат промени, има много нови лица и усещане в партията и общинските организации за обновление. „Вижда се едно голямо обновление в редиците ни. В момента около 50% от преседателите на общинските ни партийни съвети са сменени. Има и много млади хора в нашите редици, на различни нива”, посочи той тенденциите в социалистическата партия и приетото в Устава преди година изрично правило да бъдат привличани и включвани за участие млади хора.

Попитан за предстоящите президентски избори, Миков заяви, че в десницата има голямо „разбутване”, част от което са и предстоящите президентски избори. „АБВ апелира за обща кандидатура с ВМРО, а пък те искат обща дясна кандидатура. Ясно е, че при управляващите се мъти нещо и ще видим как ще приключи”, каза лидерът на социалистите.

Накрая председателят на БСП сподели, че предстои негово посещение и на представители на левицата на Конгрес на партия „Справедлива Русия” в Москва. „Това е партия, която отстоява политики като тези на БСП. Те отстояваха прогресивното облагане, когато в Русия имаше плосък данък”, обясни лидерът на социалисите и допълни, че там той ще подпише споразумение за по-дългосрочно сътрудничество с руската партия.
Източник: bsp.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!