ПОЗИЦИЯ на Младежко обединение в БСП

В подкрепа на позицията на Европейски младежки форум, изразяваме своето дълбоко разочарование от проведената между 16 и 19 април 2018 година в София Европейската младежка конференция в рамките на VI-ти цикъл на Структурния диалог в ЕС.

България като държава, която председателства Съвета на Европейския съюз, бе домакин на събитието. Основната цел на конференцията бе млади хора от цяла Европа да дискутират с представители на националните правителства и Европейската комисия политики, свързани с младежта, които да се превърнат в опора за изготвянето на Европейската стратегия за младежта.

Този процес цели овластяването на младите хора в Европа чрез осигуряването на прякото им участие в оформянето на политики, касаещи тяхното развитие.

По време на конференцията младите хора бяха лишени от възможността да говорят на равни начала с политическия елит на България. Вместо това, те бяха поставени в ролята на зрители на правителствената постановка, която Министерството на младежта и спорта подготви за тях.

Национален младежки форум и Европейски младежки форум, които трябваше да вземат активно участие в организацията на събитието, в действителност, бяха изключени от процеса на взимане на решения. Това лиши събитието и всички заинтересовани страни от опит и експертиза в сферата на политиките за младежта.

Традиционната конференцията в рамките на всяко председателство на Съвета на ЕС бе запомнена с абсолютното потъпкване на основните принципи на Структурния диалог – овластяването на младите чрез осигуряването на възможност те да бъдат включени в процеса на взимане на решения и да комуникират на равни начала с представителите на властта в страната.

Ние, от Младежко обединение в БСП, твърдо заставаме срещу действията на правителството и Министерство на младежта и спорта, в частност. Вярваме, че това поведение на управляващите показва на младите хора в страната и Европа, че правителството ни не желае да ги приеме като равнопоставени в процеса на взимане на решения. Искаме незабавно обяснение и последващи мерки от страна на отговорните за случилото се по време на конференцията.

Действията на правителството не доказват по никакъв начин, че то работи в посока на един от поставените приоритети в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС  – „Бъдещето на Европа и младите хора”.

За нас оформянето и защитаването на младежки политики означава взимане на конкретни мерки за подобряването на условията за живот и развитие на младите в България.

През последните месеци ПГ „БСП за България” внесе редица законопроекти, касаещи теми като- равния достъп до култура на всички млади хора в страната и по-добрите условия за кредитиране на студенти и докторанти.

От страна на управляващото мнозинство и изпълнителната власт, тези законопроекти бяха посрещнати с липса на заинтересованост, абсолютен отказ от конструктивен диалог и отхвърлени без каквито и да е състоятелни аргументи.

Вярваме, че България заслужава много по-добро управление, което да докаже, че младите хора наистина са приоритет на политическия елит. Настояваме за незабавни действия от страна на правителството в посока устойчива промяна в оформянето и защитаването на политиките за младежта!

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!