Младите за „Визия за България”: Искаме да останем и да създадем семействата си тук

Младите за „Визия за България”: Искаме да останем и да създадем семействата си тук
Драгомир Стойнев: В организационна трагедия се намира държавата ни

„Искаме да останем в България, да създадем семействата си в родината, настояваме за качествено образование и достъп до култура”.

Така могат да се обобщят предложенията на младите за  „Визия за България”, стана ясно на регионалната  младежка среща в Гълъбово, организирана от  областната структура на Младежкото обединение в БСП.

В дискусията участва зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев и народните представители Георги Гьоков и  Донка Симеонова и председателят на Областния съвет на БСП Румяна Динева. Водещ на дискусията беше областният координатор на МО в Стара Загора Диана Михалева. Председателят на гълъбовските социалисти Светла Боянчева приветства младите за инициативността и идеите за бъдещото развитие на България.

„Срещнахме се за последните 6 месеца с много млади хора в България, които искат промяна в управлението на страната, те настояват държавата, която е абдикирала,  да се върне във всички сектори”, каза зам.-председателят на НС на МО в БСП Атанас Атанасов.

„В организационна трагедия се намира държавата ни в 21 век, има изцяло забравени населени места и проблеми, които няма да могат да се решат в близките години. „Визия за България” е дългосрочната перспектива за страната. Младите хора няма да разрешат бъдещето им да бъде „откраднато”. Предложенията в документа са изпълними. Това са идеи, които чертаят пътя ни за излизане от кризата”, каза Драгомир Стойнев. Според него Визията не трябва да бъде затворен документ, а върху него да се градят управленски платформи, предизборни програми и други стратегии,  тъй като процесите са  динамични. Представителите на младежките обединения от областта предложиха помощ на семействата, на майките, студентите, насърчаване на предприемачеството, промени в здравеопазването, инициативи в образованието и културата.

„Демографската катастрофа, ниските доходи, бедността и неравенствата ще довършат България. Младите хора не предпочитат да създават семейства, не остават да живеят в страната, бягат, търсейки по-добра работа. Бедните хора са около 37% по данни на Световната банка, това означава че тези хора не могат да си посрещат основните нужди и не могат и да се лекуват”,  заяви Георги Гьоков, давайки сравнителни данни за минималната работна заплата в съседна Румъния. Там вече има и такава за завършили висше образование.

„Ние трябва да спасим и българското образование. На първо място сме в ЕС по ниска образованост, 41 % са функционално неграмотните ученици”, съобщи тревожните данни на Евростат Донка Симеонова. Тя приветства студентите, които учат в педагогически специалности. „50 % от учителите са в пенсионна възраст, а само 10 % от тях са до 35 г., след 10 години ще сме в сериозна криза, няма да има кой да учи децата ни”, допълни Симеонова.

След края на дискусията Драгомир Стойнев връчи електронни членски карти на новоприети в БСП млади инженери от Стара Загора. В последните месеци има повишен интерес на младите към БСП, съобщиха от НС на МО.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!