Момчил Неков: Българското розово масло, родни вина и ракии имат реален шанс да бъдат защитени в Китай

Момчил Неков: Българското розово масло, родни вина и ракии имат реален шанс да бъдат защитени в Китай
Това стана ясно след среща на Момчил Неков с директор на Отдел „Международен“ от Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ към Еврокомисията в Брюксел

Евродепутатът Момчил Неков проведе днес официална среща с Джон Кларк – директор на отдел „Международни отношения“ към Главна дирекция „Земеделие“ на Европейската комисия в Брюксел. На нея българският евродепутат подари и представи традиционни български храни и напитки със защитено наименование за произход и защитено географско указание, които биха могли да се включат в споразумението между ЕС и Китай за признаване на продукти с географско означение.

„По мое настояване Европейската комисия пое ангажимент да включи с приоритет български продукти в споразумението с Китай за взаимно признаване на географски означения. Китай е огромен пазар и трябва да направим всичко възможно да получим достъп до него, наравно с другите европейски производители. Преди няколко седмици отправих запитване и до министъра на земеделието, храните и горите – Румен Порожанов и до министъра на икономиката – Емил Караниколов относно изготвянето на настоящия списък и предложения за добавяне на български продукти в него, но все още нямам отговор“, заяви Момчил Неков.

Храните и напитките, които българският евродепутат подари на директора бяха Троянска сливова ракия, Стралджанска мускатова ракия, вино от Дунавската равнина, Горнооряховски суджук и Странджански манов мед.

Тези продукти бяха съгласувани с български експерти като подходящи и интересни за китайския пазар. Българското розово масло, което намира широко приложение в козметичната индустрия също беше обсъдено, като продукт с необходимост от включване към споразумението. Странджански манов мед, все още е в процедура по защита на продукт със защитено наименование на произход, но успешната му защита най-вероятно ще бъде факт преди влизане в сила на споразумението.

Другите продукти вече утвърдени като европейски качествени храни и напитки. Джон Кларк остана впечатлен от проактивния подход и представянето на продуктите от българския евродепутат.

Преди две седмици Неков организира експертна дискусия с представители на сектор „спиртни напитки“ в България. Обсъдено беше и споразумението с Китай.  Общото мнение беше, че подходящи за китайския пазар са розовото масло и суджука, но сред спиртните напитки има повече защитени продукти и трябва да се подбират стратегически.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!