Момчил Неков: Ваксинирането е от изключителна важност за колективното здраве

Момчил Неков: Ваксинирането е от изключителна важност за колективното здраве
Евродепутатите гласуваха резолюция във връзка с поставения проблем за нарастващите обществени колебания относно ваксинирането

„Гласувах в подкрепа на резолюцията, защото смятам, че нарастващите обществени колебания относно ваксините и намаляването на равнищата на ваксинация в Европа са тревожен феномен. Смятам, че е нужен широк обществен дебат, както на европейско, така и на национално ниво“. Това каза на пленарно заседание в Страсбург евродепутатът-социалист Момчил Неков. Днес ЕП постави за гласуване резолюцията „Обществени колебания относно ваксините и намаляване на равнищата на ваксинация в Европа“.

Неков изтъкна още, че много важна част от справянето с проблема е в информираността. Според него комуникацията за необходимостта от превенция трябва да бъде с всички прослойки на обществото, защото проблем има и в двете крайности на социума- както сред хората с високи доходи и социална позиция, имащи достъп до свръх информация, така и сред мацинствата- с минимален или никакъв достъп до здравеопазване и информираност. „Нужна е превенция и по отношение на бежанците, чийто здравен статус е неизвестен“, каза още евродепутатът.

„Масовата истерия, свързана със страничните ефекти от ваксинацията кара дори най- смелият родител да ваксинира със свито сърце своето дете. Недоверието на гражданите дава и своите последици – огнища на зараза с морбили избухнаха в редица държави членки, чието предотвратяване е било възможно“, категоричен беше Неков.

Епидемии от морбили имаше в рамките на няколко европейски страни, като само за две години заболеваемостта от болестта се е учвеличила повече от два пъти и основно случаите са регистрирани на териториите на Румъния и Италия. Случаи на заразени деца имаше и в нашата страна през миналата година.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!