Момчил Неков инициира изготвянето на национална стратегия за развитие на секторите овцевъдство и козевъдство

Момчил Неков инициира изготвянето на национална стратегия за развитие на секторите овцевъдство и козевъдство
Няма как да не си горд българин, като виждаш какви традиции имаме в земеделието и културното наследство.

Смятам, че трябва да върнем българското и затова напълно заставам зад мотото на събора: „Българските храни от български суровини“. Това заяви евродепутат Момчил Неков, който беше специален гост на откриването на седмия национален събор на овцевъдите в България край Петропавловски манастир, община Лясковец.

Неков покани всички производители от секторите овцевъдство и козевъдство да се съберат на 2 юли в София и да изготвят заедно национална стратегия за секторите, защото по този начин ще се даде възможност за развитието им,  запазване на поминъка и използване потенциала на продуктите от овче и козе мляко, и месо.

Евродепутатът припомни, че само преди седмица Европейският парламент подкрепи увеличаването на помощи за секторите овцевъдство и козевъдство в новата Обща селскостопанска политика /ОСП/.

По време на събора Момчил Неков разясни на производители на овчи и кози продукти необходимостта да защитят географски указания и защитени наименования за произход, с цел повишаване на тяхната привлекателност, възможност за реализация на пазари и по-добри доходи. Той ги информира и за въвеждане на термина за качество „планински продукт“, който се очква да стане в близките месеци в България, тъй като това също е опция за осигуряване на по-добра видимост на продукта и осигуряване на пазари.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!