Момчил Неков: Равният достъп до възможности и насърчаването на дигиталиталните умения са в основата на модерното образование

Момчил Неков: Равният достъп до възможности и насърчаването на дигиталиталните умения са в основата на модерното образование
Комисията по култура и образование в ЕП призовава държавите членки да инвестират най-малко 2 % от своя БВП в сферата на висшето образование

Доклад относно модернизиране на образованието в ЕС беше гласуван вчера в Комисията по култура и образование в ЕП. В общо 17-те поправки на Момчил Неков бяха включени като основни приоритети дигитализацията, насърчаване на творческите умения, образованието придобито чрез практика и доброволческа дейност, равният достъп до образование, наблягането върху грижите за децата под 3 годишна възраст и стимулирането на образованието в най-ранна възраст.

„Равният достъп до възможности и насърчаването на дигиталиталните умения са в основата на модерното образование. Колкото по-рано един човек придобива умения, толкова по-голям е шансът му за успех и личностна реализация.

За мен е изключително важно малките деца и тези в началното училище, да получат равни образователни възможности, като равен старт в живота“ , заяви Неков.

Според него специален акцент трябва да бъде поставен върху фигурата на преподавателя, като основополагащ за образователната система, а препоръката на Комисията е да се обърне специално внимание на подобряването на уменията в областта на цифровите технологии, признаване на професионалния статут и стимулиране на преподавателите в многоезични курсове

Насърчаването на младите хора да работят в образователната система, както и много важният аспект срещу насилието в образователните институции, също бяха сред поставените от Неков проблеми.

„В моята страна- България, за съжаление, нерядко излизат наяве случаи на вербално и дори физическо насилие над деца в най-крехка възраст, трябва да се взимат сериозни мерки. Как иначе, би могла една образователна система да е модерна, ако си служи с насилие?“, завърши евродепутатът.

Докладът определя познанието като „ключов икономически ресурс и източник на благополучие на гражданите при постигането на икономическите и обществените цели на ЕС“.

В рамките му са описани препоръките, на фона на развиващата се реалност във всички етапи на образование – от най- ранното, предучилищно, където да се набляга на грижата и цялостно развитие и се акцентира на възможността Комисията да създаде обща европейска рамка за образование и грижи в ранна детска възраст.

В училищното образование, в което да бъдат стимулирани творчеството, личностното развитие и езиковите умения, да се се предприемат мерки срещу ранното отпадане от системата и за социално интегриране. Във висшето образование да се подобрят мобилността, чрез Еразъм +, връзката между наука и преподаване и да продължи процесът на признаване на неформалното образование. Комисията призовава за инвестиции във висшето  образование и науката, като  настоява те да са приоритет за държавите членки при отпускането на средства по европейските структурни и инвестиционни фондове.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!