Момчил Неков: 15 000 българи преждевременно починали за една година заради замърсители във въздуха

Момчил Неков: 15 000 българи преждевременно починали за една година заради замърсители във въздуха
Момчил Неков: Случаите се дължат на замърсен въздух. Вместо да работят по намаляване вредните емисии ГЕРБ са харчили пари за съдебни дела срещу решенията на ЕК с искове за отсрочки

По оценки на Европейската агенция за околна среда за България, около 15 000 случая на преждевременна смърт през 2013 г. са се дължали на концентрации на замърсители във въздуха. 2017 година започна със силно замърсяване на въздуха в цялата страна.

Най-сериозно беше положението в София, където фините прахови частици превишаваха нормите до пет пъти. Сред най-запрашените градове са още Перник, Благоевград, Пловдив и Смолян. Причина за това е масовото използване на твърдо гориво и вредните емисии от автомобилния транспорт и промишлеността.

„От години слушаме от представители на ГЕРБ колко добре и успешно била управлявана България и колко добре се усвояват европейските фондове. Успехът не може да се базира на самооценка. В допълнение на хилядите смъртни случай, свързаните със здравето външни разходи от замърсяването на въздуха в България са над 3 милиарда евро на година, които включват и преките разходи за икономиката.

През годините ГЕРБ са харчили хиляди евро разходи по дела, за да оспорват решения на Комисията и с искове за отсрочки, вместо да направят въздуха за собствените си граждани по-добър. Този лукс сега ще трябва да бъде заплатен от българските граждани, след потвърждаване на решението на Съда на Европейския съюз. И потърпевши и ощетени са българите.“ Това заяви евродепутатът Момчил Неков на заседание в Европейския парламент в Страсбург тази седмица.

В България основните замърсители са прах, серен двуокис, азотни окиси, оловни аерозоли, амоняк, фенол, сероводород и други. Тъй като в София е съсредоточена голяма част от промишлеността, както и 17% от населението, замърсеността на въздуха е твърде висока. Европейската комисия е започнала дело срещу България за неизпълнение на задължението ѝ относно чистотата на въздуха преди няколко години. Очаква се Съдът на Европейския съюз да се произнесе днес, че България общо и трайно не изпълнява задълженията си съобразно европейската директива за чист въздух в Европа.

България е на четвърто място в света по смъртност заради замърсен въздух. Това сочи годишното изследване на Международната енергийна агенция за енергийното и въздушно замърсяване.

Измерванията показват, че българите в цялата страна дишат въздух, който се определя като вреден за здравето, и това има значителни икономически последици за производителността на труда и за системата на здравеопазването, отбелязват от ЕС.

Челното място на страната в прашния списък на ЕС я прави и държавата с най-висок дял на разходи, свързани със замърсяването на въздуха, което води до загуба на над два милиона работни дни и близо 15 000 случая на преждевременна смърт годишно.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!