Москва и Пекин с десетки нови проекти – от АЕЦ до трансевроазиатска магистрала

Москва и Пекин с десетки нови проекти - от АЕЦ до трансевроазиатска магистрала

Москва и Пекин ще работят заедно в сферата на ядрената енергетика на пазарите на трети страни. А през 2018 г. на Тянванската атомна електрическа станция ще започнат работа два енергоблока, построени по руска технология.

Това заяви руският президент Владимир Путин след преговори с председателя на Китай Си Цзинпин в Пекин. Те се проведоха в разширен състав – с участието на делегациите на двете страни и много бизнесмени.

Двете страни подписаха тридесет споразумения за съвместна дейност. Владимир Путин подчерта, че Китай е водещият търговски партьнор на Русия.

„През 2015 г. стокооборотът между двете страни достигна 63,5 млрд долара, което е най-високият показател за Русия в търговията с други страни. При това се наблюдава позитивна динамика и в началото на 2016 г“, заявил Путин и отбеляза, че през настоящата година продажбите на машини и оборудване от Русия за Китай са нараснали почти два пъти.

До края на годината Русия и Китайската народна република ще съгласуват въпроса за строителството на високоскоростния път Москва – Казан. Според руския президен по своята същност това е трансевроазиатска магистрала, която ще подобри транспортните връзки на целия огромен континент.

Русия и Китай тясно си взаимодействат в сферата на външната политика и сигурност благодарение на единния подход към широк спектър от световни и регионални проблеми, заяви по-късно руският президент Владимир Путин на тържествен прием по случай 15-годишнината от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Путин допълни, че и двете страни задълбочават координацията на силовите си ведомства, включително по въпросите за противодействие на тероризма.

„Именно този документ (Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество) е поставил юридическата основа на стратегическия и партньорския характер на отношенията между Русия и Китай, отношения от нов вид, основани на взаимно уважение, приятелство и отчитане интересите на другия, които отговарят на ключовите интереси на нашите народи, на задачите за дългосрочно развитие на двете страни и служат като важен фактор за глобалната и регионалната стабилност и сигурност“, уточни Путин.
Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!