МО на БСП категорично се обявява срещу систематичните заплахи за свободата на словото в страната, които се генерират от управляващите

МО на БСП категорично се обявява срещу систематичните заплахи за свободата на словото в страната, които се генерират от управляващите
Младежкото обединение в Българската социалистическа партия категорично се обявява срещу систематичните заплахи за свободата на словото в страната, които се генерират от управляващите.

В противоречие с демократичните стандарти за свобода на медиите, свобода на словото и свобода на изразяването, управляващите силово демонстрират нарушаването на фундаментални права.

Емблематични са казусите „Волгин“ и „Жотева“. Първият е свързан със свалянето на предаване от национален ефир заради повдигането на сериозни и значими въпроси, но неудобни за управлението у нас, а вторият с безцеремонното поведение на член на СЕМ към журналист в остро противоречие с правилата на журналистическата етика.

Неприемливо е случилото се днес в сутрешния блок на Нова телевизия. Зам.министър-председателят на България, г-н Валери Симеонов, както и народният представител от ГЕРБ г-н Антон Тодоров, отправиха явни заплахи към журналист.

Недопустимо е управляващите да не отчитат факта, че тяхното овластяване в демокрацията задължително се съпровожда с обществен и публичен контрол върху работата им.

Като общност на прогресивни, млади хора заявяваме, че ще се борим срещу надвисващата заплаха от насаждане на езика на омразата и използването на неофашистки методи в публичната среда. За целта ще сигнализираме и европейските ни партньори.

Изразяваме и загрижеността ни по отношение на влошаващата се демократична среда в страната, особено в навечерието на Председателство на Съвета на Европейския съюз.

От политическа гледна точка, призоваваме за незабавна оставка на вицепремиера Валери Симеонов и на народния представител Антон Тодоров. Днес те показаха, че маските окончателно паднаха и че единственият лост, върху който се крепи управлението, е силовото притискане на всеки, който е несъгласен с позицията им.

МО в БСП ще прибегне до всички демократични методи, за да отстоява свободата на словото в страната и призовава младите хора в България да отхвърлят всякакви форми на потисничество.

Младежко обединение в БСП

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!