Наградиха Бокова! Вижте къде и за какво

Наградиха Бокова! Вижте къде и за какво
Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова получи на официална церемония престижния орден „Франсиско де Миранда“, който правителството на Венецуела дава за изключителни заслуги.

Отличието бе връчено на Бокова по време на честванията на двестагодишнината от смъртта на Де Миранда, уточнява БГНЕС.

Церемонията по награждаването се състоя в централата на ЮНЕСКО в Париж в присъствието на венецуелския посланик в Париж Хектор Мишел Мужика Рикардо и на представителя на Каракас в ЮНЕСКО Луис Алберто Креспо.

„Приемам това отличие като признание за ангажимента на ЮНЕСКО към нашите общи ценности, въплътени от Франсиско де Миранда – свобода и човешко достойнство“, сподели Бокова при приемането на ордена. Тя допълни, че „бележитият живот на Франсиско де Миранда заслужава да боде познаван, изучаван и споделян навсякъде по света“.

По думите на посланик Креспо Де Миранда е „човек на ЮНЕСКО, много векове преди неговото създаване през 1945 г. – той предвиди една от настоящите програми на ЮНЕСКО, която е борбата с трафика на предмети с културна стойност по време на война. По същия начин той защитава равенството между половете и свободите на жените“.

Франсиско де Миранда (1750-1816) е латиноамерикански революционер и активист на движението за независимост на Венецуела и региона.
Източник: blitz.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!